”Vi skulle ju bli gamla tillsammans”

1 av 12 | Foto: 17-årige Michael de Vera knivskars i halsen med en flaska på skolgården vid Linnéskolan i Malmö den 6 augusti förra året. Just nu pågår rättegången mot en 16-åring och en 14-åring som åtalats för mord.
NYHETER

LIMHAMN. Den mördade 17-åringens flickvän har skrivit ett personligt brev som hon lagt på mordplatsen.

”Min älskade du är så fin. Min diamant”, skriver hon på ett hjärtformat papper.

– Han var världens bästa kille. Han var rädd om min dotter och behandlade henne som en prinsessa, säger flickvännens pappa.

Den mordmisstänkte 16-åringen och den mördade 17-åringen har tidigare varit nära vänner, enligt flera källor. Men på onsdagskvällen möttes de i en uppgörelse på en skolgård i Limhamn. 17-åringen fick ett dödande hugg i halsen.

Vad som utlöste bråket är ännu oklart. Men det finns uppgifter om att ett bråk mellan två ynglingar på en buss för några dagar sedan kan vara upprinnelsen.

Dessa båda ska sedan samlat ihop sina kamrater för att göra upp, vilket skulle ske på onsdagskvällen. Detta är dock inget spaningsledningen bekräftar.

– Men efter förhör och teknisk undersökning börjar bilden nu att klarna, säger åklagare Magnus Petersson.

– Vi vet att det varit bråk på platsen och att ett antal personer varit inblandade. En person anhölls under morgonen misstänkt för mord. Förhör pågår med andra inblandade.

”Fruktansvärt att han är död”

Redan under onsdagskvällen samlades många ungdomar vid mordplatsen, många var chockade och grät. De kände offret och några hade varit på plats under bråket.

Även under torsdagen har många kommit till den avspärrade skolgården. Några har haft blommor med sig, andra har tänt ljus.

– Den döde killen var en snäll och trevlig person, säger kamrat.

– Det är fruktansvärt att han nu är död. Det verkar som han höggs ihjäl när han skulle skydda en kamrat.

Den teorin styrks av vad pappan till den mördade 17-åringens flickvän säger:

– En kompis till honom hade haft strul i Limhamn kvällen innan och ville nu ha hans hjälp. Jag vet inte vad det handlade om.

Pappan lägger ner rosor vid avspärrningarna. Han berättar att den döde 17-åringen sov över hemma hos honom natten före mordet:

– Han tillbringade omkring 20 timmar per dygn hemma hos oss. Han har mer eller mindre bott hos den senaste tiden.

– Det var en verkligt fin kille, trevlig att umgås med. Alltid rädd om min dotter.

Flickvännens pappa känner inte till den misstänkte 16-åringen, men flera personer uppger att han och 17-åringen tidigare har varit nära vänner.

”Helt förtvivlad”

Vänskapen ska dock ha tagit slut i samband med en konflikt förra året.

– De har varit bästa kompisar i fem-sex år, säger en man som lägger blommor på mordplatsen.

– De var ofta hemma hos oss och umgicks med våra grabbar. Jag kände dem väl, båda två.

Även flera ungdomar som samlats på platsen bekräftar att offret och den misstänkte gärningsmannen varit nära vänner under flera år.

– Alla som var i bråket på onsdagskvällen har tidigare varit kompisar. Men på senare tid har de delats upp i två gäng, säger en av dem.

17-åringens flickvän var inte med när dramat utspelade sig vid 19-tiden på onsdagskvällen.

– Hon var hemma hos hans mamma. Sedan åkte hon till akuten, hon var helt förtvivlad.

16-åringen har delgetts misstanke om mord, ett brott han förnekar.

”Vi skulle ju bli gamla tillsammans”

På torsdagen kom 17-åringens flickvän och ytterligare ett tiotal förtvivlade flickor till platsen. Gråtande la de blommor och satte upp fotografier av den dödade 17-åringen. Flickvännen la ner ett personligt brev som Aftonbladet med hennes medgivande publicerar.

”Älskling jag saknar dig så mycket. Kan inte förstå att du är i himlen. Du förtjänar inte detta. Vi skulle ju bli gamla tillsammans. Min älskade du är så fin. Min diamant! Du är den mest godhjärtade person jag vet. Älskar dig mitt hjärta.”