Åtalas för att ha misshandlat Anders Eklund i fängelset

avAnders Johansson

Medfångar till attack med gummiklubba

1 av 10 | Foto: Polisen
Anders Eklund efter misshandeln.

Två intagna på Norrtälje-anstalten åtalas nu för att ha misshandlat livstidsdömde mördaren Anders Eklund inne på fängelset.

De attackerade honom med en kraftig gummiklubba och slog mot huvudet.

– Det svartnade för ögonen, säger Eklund i förhören.

Händelsen inträffade vid fikaplatsen i verkstaden inne på anstalten i början av juni.

Anders Eklund hade precis satt sig ner och börjat röra i sin kaffekopp när det smäller till, först med ett kraftig slag över höger öga och tinning.

När han försöker resa sig från stolen får han en kraftig spark i ryggen och ramlar ner på golvet där hårda slag och sparkar haglar över honom i en mycket snabb takt. Efter 30-40 sekunder upphör misshandeln och medfångarna går snabbt därifrån.

Eklund blöder från flera sår, bland annat i bakhuvudet och ena ögonlocket.

En av arbetsledarna berättar hur han möts av en blödande Eklund, som går emot honom och säger:

– Nu kan ni stänga taklucketillverkningen!

Båda åtalade är sexdömda

Eklund förs till Norrtälje sjukhus och undersökande läkare noterar att sårskadan i huvudet är 10 centimeter lång. Den får sys med fyra stygn.

Över näsroten finns en fyra centimeter lång sårskada som också får sys med fyra stygn.

Han har även "blåklockor" runt båda ögonen.

I förhör säger Eklund att han upplever att det är tre andra fångar som deltar i misshandeln. Men eftersom han försökt skydda sig med armarna ser han inte vem som gör vad.

Åklagaren åtalar nu två av dem för att ha utfört misshandeln "tillsammans och i samförstånd".

Misshandeln rubriceras som grov eftersom gärningsmännen visat "särskild hänsynslöshet och råhet" genom att använda ett farligt tillhygge, och eftersom de sparkade medan han låg ner.

De två som åtalas är 26 respektive 27 år och båda dömda för sexbrott.

Hävdar självförsvar

Den som enligt utredningen varit drivande i misshandeln, och utdelat de första slagen med gummiklubban, medger att han utövat våld - men i självförsvar.

Enligt hans version ska Eklund ha suttit vid bordet och pratat om den lilla flicka han mördat.

– Jag säger till honom att sluta prata om det, Anders svarar då: Håll käften!

– Jag svarar: Vad fan säger du och går mot Anders. Anders börjar då veva med armarna, han slår ett slag som träffar i ansiktet.

På fråga svarar den misstänkte att han inte sett till någon gummiklubba.

Den andre fången uppger ungefär samma sak, att han utövat våld i självförsvar.

En annan fånge, som blev vittne till händelsen, berättar förhören att överfallet på Eklund syntes vara helt oprovocerat. Vad som sagts precis innan har han inte hört.

Han säger att Eklund kan uppfattas som en besserwisser då han gärna vill bestämma och vet bäst. Fången berättar också att han länge hört skvaller om att något ska hända Eklund.

Misstänks för mord på Jasmina

Anders Eklund dömdes 2008 till livstids fängelse för mord och grov våldtäkt på tioåriga Engla Höglund och 31-åriga Pernilla Hellgren. Han dömdes också för försök till våldtäkt mot en kvinna samt för barnpornografibrott.

För några veckor sedan kunde Aftonbladet avslöja att Eklund också är misstänkt för att ha fört bort och mördat sex-åriga Jasmina i Sävsjö.

Eklund anhölls av åklagare och transporterades till polisen i Jönköping. Men i förhöret nekade han helt till anklagelserna. Utredarna anser sig ha belägg för att Eklund befann sig i Sävsjö vid tiden för Jasminas försvinnande den 28 juli 1997.

Enligt polisen i Jönköping pågår förundersökningen och misstankarna mot Eklund kvarstår, på den lägre graden, skäligen misstänkt.

Rättegången om misshandeln är inplanerad till den 6 november. Av säkerhetskäl kommer den att hållas i Attunda tingsrätt i Sollentuna och inte i Norrtälje.