De blir MP:s nya gruppledare

avAnette Holmqvist

1 av 2
Maria Ferm.

Maria Ferm, 29, har nämnts i ministerspekulationerna.

Men nu står det klart att hon blir Miljöpartiets nya gruppledare i riksdagen tillsammans med Jonas Eriksson.

– Det känns väldigt hedrande att vi har blivit valda, säger hon.

Aftonbladet kan i dag avslöja att Miljöpartiet nu valt sina två nya gruppledare i riksdagen, efter Mehmet Kaplan och Gunvor G Ericson som båda lämnat riksdagen.

Svingar klubban

De som ska svinga klubban framöver och leda de grönas arbete blir Maria Ferm, 29, från Malmö men nu boende i Stockholm, och Jonas Eriksson, 47, från Örebro. Båda kom in i riksdagen 2010.

– Det känns hedrande och roligt. Det är ett stort och viktigt arbete som kommer att genomföras i riksdagen under den kommande mandatperioden, säger Maria Ferm.

Hon har suttit i justitieutskottet under mandatperioden och varit partiets talesperson i migrationspolitiska frågor.

Som sådan var hon ansvarig för MP:s migrationspolitiska uppgörelse med den avgående Alliansregeringen. Under den senaste tiden har hon ofta nämnts som tänkbar minister i den tillträdande regeringen.

Betyder det här att dina chanser att bli minister nu är borta?

– Jag kommenterar inte regeringsförhandlingar eller liknande, jag är bara väldigt glad över att bli vald till det här uppdraget, säger Maria Ferm.

Vid sin sida får hon alltså Jonas Eriksson. Också han säger att han "ser fram emot uppdraget".

– Det känns roligt. Jag tror jag och Maria blir ett väl fungerande par och riksdagensgruppens arbete kommer inte att bli mindre viktigt under den här mandatperioden, säger Eriksson.

– Jag kommer att få ännu bättre möjligheter att ta vara på min kompetens i gruppen, jag tycker jag är ganska duktig på att jobba i grupp och hantera människors olika viljor och hitta gemensamma ståndpunkter.

Jämställt ledarskap

Hos Miljöpartiet delas uppdraget som gruppledare lika mellan de två ledamöterna. Enligt riksdagens regler registreras dock den ena som ordförande och den andra som vice, vilket därmed kommer att växla varje halvår.

Först ut att vara "ordförande" är Maria Ferm.

Riksdagen väntas under denna mandatperiod få en allt viktigare roll, detta eftersom den tillträdande S/MP-regeringen kommer att regera i minoritet och många överenskommelser måste slutas mellan riksdagens partier.

Miljöpartiet har också gjort klart vem partiet vill se som sin talman, det blir Esabelle Dingizian.Hon representerar Stockholm i riksdagen sedan 2006 och är född i Irak.

ARTIKELN HANDLAR OM