SMHI varnar för snökaos

Klass 2-varning utfärdad

Kung Bore har tagit ett rejält grepp om Sverige.

SMHI varnar för att rikligt snöfall i kombination med hårda vindar kan ställa till det rejält i trafiken på ostkusten och i Skåne fram till torsdag kväll.

Värst drabbas Gotland där SMHI har utfärdat en klass 2-varning för stora snömängder och hård vind från och med i eftermiddag.

Sammanlagt väntas det falla 1–2 decimeter nysnö i kombination med mycket hårda vindbyar, 21–23 meter per sekund.

– Det kan bli stora störningar och framför allt kan trafikläget bli svårt. Blåsten kan leda till drivbildning och att det blir jättemycket snö på vissa ställen, säger Anna Österman, meteorolog SMHI till TT.

Kraftig vind

SMHI varnar även för att kraftig vind i kombination med snö kan ge problem i Östergötland, Blekinge, Skåne och Kalmar län, utom Öland de närmaste dygnen.

En klass 1-varning är utfärdad för Vänern, Östergötlands län, Kalmar län och Öland samt Skåne förutom Österlen.

– Det kommer inte att falla lika mycket snö här, förutom i södra Skåne där det kan komma en hel del nederbörd. Men det finns risk för mycket kraftig vind, säger Merete Øiestad, meteorolog på norska vädertjänsten Storm.

Uppehåll

Fram till helgen försvinner snömolnen och det blir uppehållsväder i större delen av landet. Men längst i söder och på ostkusten fortsätter snön att falla.

– Den hårda vinden avtar men det kan komma att fortsätta blåsa hårt på ostkusten. Temperaturerna kan leta sig ner till långt under nollstrecket, säger Merete Øiestad.

I norra Sverige blir det mest uppehållsväder, men det kan bli riktigt kallt. Temperaturen kan krypa ner till under 20 minusgrader.

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN