Nyheter

Skatten sänks för pensionärer

NYHETER

Regeringen aviserar nu ytterligare skattelättnader för pensionärer som har fyllt 65 år.

Förslaget innebär att en pensionär med full garantipension får en skattesänkning med mellan cirka 1 000 och 1 200 kronor per år beroende på kommunalskattenivå, skriver de fyra allianspartiernas ledare på Dagens Nyheters debattsida.

För en pensionär som har 150 000 kronor i inkomst innebär förslaget en skattesänkning med 1 750–2 100 kronor. Med 2009 års förhöjda grundavdrag inräknat blir den totala effekten för en garantipensionär 3 500–4 400 kronor per år och för en pensionär med 150 000 i inkomst cirka 2 750 kronor per år.

"Av fördelningspolitiska skäl har vi lagt tyngdpunkten i skattesänkningen på låga och medelstora pensionsinkomster, skriver Fredrik Reinfeldt (M), Maud Olofsson (C), Jan Björklund (FP) och Göran Hägglund (KD).

Reformen uppges kosta 3,5 miljarder kronor.

– Vi har förberett nästa års budget och har haft en tydlig förbättring i våra offentliga finanser. Då har vi sagt att det finns saker vi vill göra om det finns ett utrymme, bland annat förstärka ekonomin för pensionärerna i ett läge där en nedgång i den svenska ekonomin riskerar att falla ut i en något lägre pension nästa år, säger statsminister Fredrik Reinfeldt (M).

Men en hundralapp i månaden, är det så mycket förstärkning?

– Det betyder mycket om man dessutom lägger till att vi gav ytterligare hundralappar redan vid årsskiftet, framför allt för de pensionärer som har de lägsta pensionerna. Vi har valt att lägga det så, att de som har de lägsta marginalerna är de som vi ger tydligast stöd till.

TT

ANNONS

Missa inte: Den nya muminmuggen "Fiske" finns hos Cervera – köp den nu!

Extern länk från Cervera

Shoppa här!

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter