Pensionerad chef kostar 104 miljoner

Inbetalningarna har skett efter avtal med bolagets styrelse

AMF Pension har satt av 62 miljoner kronor till förra chefen Christer Elmehagens pension, sedan han blev vd där 1998. Inbetalningarna har skett efter avtal med bolagets styrelse.

Christer Elmehagen.
Christer Elmehagen.

Fram till pensioneringen i höstas fick han dessutom 42 miljoner i lön. Summa 104 miljoner kronor för de tio åren i pensionsbolagets tjänst.

– Hiskeligt mycket pengar, kommenterar AMF:s ordförande Göran Tunhammar i Svenska Dagbladet.

Uppgifterna om pensionsinbetalningarna kommer från AMF Pensions årsredovisningar.

Inbetalningar på över 30 miljoner har skett de senaste 2,5 åren enligt överenskommelse med styrelsen, sedan den förlängt Elmehagens vd-kontrakt från 2006 till 2008. Annars skulle Elmehagen ha gått i pension i förfjol.

”Käpprätt åt helvete”

I styrelsen som ingick avtalet med honom satt bland andra Göran Tunhammar och LO-ordföranden Wanja Lundby-Wedin.

I genomsnitt betalade AMF-pension in 770 000 kronor i månaden till Elmehagens pension de sista 2,5 åren som han ledde bolaget. Inklusive löner och bonus 2006–2008 fick han motsvarande 1,3 miljoner kronor i månaden.

– Det är helt enkelt käpprätt åt helvete att personer som arbetar för oss kan bete sig på det här sättet, säger ordföranden i Västsveriges LO-distrikt Hasse Andersson till SvD.

AMF förvaltar pensionerna åt bland andra Landsorganisationen som äger bolaget tillsammans med Svenskt Näringsliv.

– Vi står just nu och ska välja pensionsförvaltare och jag har valt LO:s och Folksams gemensamma bolag Folo och jag kommer att uppmana våra medlemmar att göra detsamma, säger Andersson.

Tunhammar säger att affärerna med chefspensionerna skadat AMF Pension.

– Samtidigt ska man komma ihåg att AMF presterat väldigt bra resultat för sina sparare och det är det som i slutändan ska räknas, säger Tunhammar.

TT

Publisert: