Barnläkaren fortsätter neka

avAnders Johansson, David Nannini Nilsson, Emma Gårdsäter

Publicerad:
Uppdaterad:

”Finns en naturlig förklaring”

Foto: Foto: GUSTAV MÅRTENSSON
Brottsplatsen På Astrid Lindgrens barnsjukhus i Solna misstänks barnläkaren ha bragt den lilla flickan om livet.

En kvinnlig läkare sitter anhållen, misstänkt för att ha mördat en patient – en liten flicka.

Under onsdagens förhör fortsatte hon att neka till brott.

– Hennes inställning har inte ändrats det minsta. Hon förnekar å det bestämdaste att hon skulle ha dödat något barn, även av misstag, säger advokat Johan Eriksson till TT.

Foto: Foto: GUSTAV MÅRTENSSON
nekar På polisstationen i Solna, norr om Stockholm, sitter den kvinnliga barnläkaren anhållen. Anklagelserna om att hon skulle ha mördat flickan nekar hon till.

Mordet misstänks ha skett på Astrid Lindgrens barnsjukhus i Solna dit flickan kommit in akut.

Läkaren, som är specialistutbildad, greps i måndags på sin arbetsplats. Hon var då anhållen i sin frånvaro för mord alternativt dråp och fördes till polisstationen i Solna.

Under tisdagen hölls ett längre förhör med kvinnan då hon tillbakavisade alla anklagelser.

När förhören återupptogs på onsdagen fortsatte kvinnan att neka. Hon biträddes av advokat Johan Eriksson eftersom Björn Hurtig befann sig på annan ort skriver TT.

Respiratorn stängdes av

Den lilla flickan vårdades i respirator och som ett läkarlag om tre personer beslutade att stänga av. Det berättar advokat Björn Hurtig för Rapport.

– Men min klient har inte varit patientansvarig och inte haft den avgörande beslutsfunktionen.

Enligt obekräftade uppgifter misstänks den kvinnliga läkaren för ett så kallat barmhärtighetsmord där motivet är att förkorta lidande. Flickan ska vid ett tidigare sjukhusbesök ha fått allvarliga hjärnskador på grund av en misstänkt felbehandling.

När föräldrarna kom in igen med henne, i september förra året, genomfördes en operation för en sjukdom. Men flickan återhämtade sig inte som förväntat.

Vaknade aldrig

Läkarna beslutade då att genomföra en magnetröntgen. För detta krävdes att flickan låg helt stilla. Därför fick hon enligt uppgift lugnande medel och sövdes ner.

Sedan vaknade hon aldrig mer.

Föräldrarna ska enligt Aftonbladets uppgifter ha blivit informerade om att sjukhuset tänkte göra en lex Maria-anmälan till Socialstyrelsen och starta en internutredning.

Men då föräldrarna aldrig fick något besked anmälde de saken till polisen. Det ska då ha visat sig att ingen lex Maria-anmälan blev gjord. Föräldrarna upplever enligt uppgift att sjukhuset medvetet hemlighållit dödsorsaken för dem.

Men nya omständigheter som polisens utredare fått fram, möjligen genom en ny granskning av obduktionsrapporten, ska visa att den lilla flickan dött på grund av att någon bragt henne om livet. Och denne någon ska vara den kvinnliga specialistläkaren.

– Vi kan inte säga någonting annat än att vi vet att en läkare hos oss blivit hämtad av polisen misstänkt för att ha bragt en flicka om livet, säger Klas Östman, presschef vid Karolinska universitetssjukhuset.

”Hon kanske är oskyldig”

Enligt Klas Östman har läkaren jobbat på sjukhuset i ”flera år”. Östman säger att sjukhuset i nuläget inte vidtagit några särskilda ågärder med anledning av det som hänt.

– Vi vet så väldigt lite än så länge, säger han.

Exakt hur flickan bragts om livet är oklart. Den saken har polisen inte redovisat för läkaren eller hennes advokat.

– Jag vet fortfarande inte, trots att det varit förhör med henne, vilken gärning hon är misstänkt för, vad hon har gjort, säger en kritisk Björn Hurtig.

– Tänk dig själv, sitta inne misstänkt för mord och du vet inte vad du ska ha gjort. Hon kanske är oskyldig!

Beslut om häktning på torsdag

Björn Hurtig befarade på tisdagen att åklagaren kommer att begära läkaren häktad. Häktningsförhandlingen tror han i så fall hålls på fredag.

Kammaråklagare Elisabeth Brandt är förtegen om fallet.

– Utredningen befinner sig just nu i ett känsligt läge, säger hon.

– Jag kommer senast på torsdag klockan 12 besluta huruvida personen kommer att begäras häktad eller släppas fri.

Barnets mamma har avböjt att lämna några kommentarer. Advokat Peter Althin har förordnats som målsägandebiträde för flickans föräldrar.

– Jag vill inte uttala mig förrän jag har hunnit tala med dem, säger han.

Publicerad: