Svenskar dödade sex personer

Publicerad:
Uppdaterad:

Aftonbladets Mattias Carlsson på plats i norra Afghanistan – styrkan i nya strider

KÄMPAR FÖR FRED I går tvingades en svensk patrull åter att öppna eld mot rebellerna. Sverige deltar nu i regelrätta strider i Afghanistan. På bilden är två av de 379 svenskarna som är stationerade i landet. De är utrustade med skottsäkra västar,
KÄMPAR FÖR FRED I går tvingades en svensk patrull åter att öppna eld mot rebellerna. Sverige deltar nu i regelrätta strider i Afghanistan. På bilden är två av de 379 svenskarna som är stationerade i landet. De är utrustade med skottsäkra västar,

MAZAR-E-SHARIF. I går hände det igen: En svensk patrull attackerades av rebellerna här i norra Afghanistan – och besvarade elden.

Ingen skadades den här gången.

Men bara den senaste veckan har svenska soldater dödat sex afghanska motståndsmän.

När solen gick ner över basen Northern Light här i Mazar-e-Sharif förberedde sig ännu en svensk patrull för strid. Skyddsglasögon mot sand och splitter, skottsäker väst, hjälm, skarpladdade vapen – och rätten att använda dem.

Detta är inte ett vanligt FN-uppdrag. Nu deltar Sverige i regelrätta strider.

I maj kom ordern från ledningen inom Isaf, den Natoledda säkerhetsstyrka som Sverige ingår i:

Måla om fordonen.

Från det symboliskt fredliga vita till militärt sandfärgat. Samtliga av svenskarnas 80 Toyota Land Cruiser målades om av ditrest personal från Sverige.

– Vi skulle inte få förväxlas med civila fordon, säger pressofficeren Henrik Klingberg.

Numera råder ingen tvekan om vad svenskarna gör i Afghanistan. Bara den senaste veckan har svenska soldater dödat sex afghanska motståndsmän i två olika eldstrider. Tre är bekräftade av svenskarna själva –  de andra tre har rapporterats av afghanska nationella armén.

– Vårt uppdrag är att stödja den afghanska befolkningen och det gör vi genom att hjälpa den afghanska militären och polisen så att de kan skapa säkerhet, säger Jerker Persson, stabschef i Mazar-e-Sharif.

De svenska soldaterna bär numera den blågula flaggan på sin vänstra arm och Natosymbolen på sin högra. I flaggstängerna på basen fladdrar den svenska och amerikanska flaggan sida vid sida.

Dog efter vägbomb

Tidigare har den svenska styrkan i Afghanistan färdats i helt oskyddade jeepar, något som kostade två soldater livet när deras bil sprängdes av en hemmagjord vägbomb 2005.

Efter dödsfallen, som hittills är de enda svenska förlusterna, har soldaternas skyddsutrustning förbättrats markant. Bilarna har fått skott- och splitterskydd och flera tungt bepansrade fordon har skickats ner. Styrkan har nu också riktiga stridsvagnar med kanoner och avancerad mörkerutrustning.

När patrullen i går kväll rullade ut från basen i skymningen var det i stridsfordon 90 med larvbanden gnisslande över asfalten.

Samtidigt som stridsvagnarna var på väg ut kämpade en annan patrull för att ta sig tillbaka till sin lokala bas, 20 mil väster om Mazar-e-Sharif.

Tidigare på eftermiddagen attackerades soldaterna av motståndsmän som öppnade eld mot dem. Det fjärde eldöverfallet på två veckor.

– Det var en mindre grupp som besköts, de besvarade elden, säger Henrik Klingberg.

Den sporadiska eldstriden pågick i cirka 40 minuter, men inga det finns inga rapporter om skadade eller sårade på någon sida.

Det allt mer spända läget i den annars lugna norra delen av Afghanistan, där svenskarna verkar, hör i huvudsak i hop med det kommande presidentvalet. Men också att svenskarna inte längre väjer för svåra situationer där konfrontationer kan uppstå.

– Vi skjuter aldrig först men nu har vi en förmåga att besvara eld och det är ett skydd i sig, säger Jerker Persson.

Läget innebär också att svenska soldater ställs inför en helt ny situation; att tvingas döda.

– Den yttersta konsekvensen av att vara soldat är att man hamnar i strid. Det är något vi tränat för och då menar jag inte bara på att skjuta utan också mentalt, säger Jerker Persson.

Allvarligt skottskadad

Vagnchefen Cilla, 27, har befälet över en sjukvårdsgrupp och i torsdags i förra veckan fick hon för första gången se resultatet av en eldstrid.

Tio över nio gick larmet om hur en av deras patruller träffats av ett pansarskott och att eldstrid pågick. Cilla och hennes sjukvårdsgrupp beordrades ut till platsen.

– Vi eskorterades ut av två skyttegrupper, jag tänkte sakligt på vad jag visste om läget därframme. Och jag visste att de aldrig kommer leda in oss direkt i en eldstrid, säger Cilla som inte vill uppge sitt efternamn.

Från en bakre position följde de eldstriden som pågick av och till under flera timmar.

MAZAR-E-SHARIF Mattias Carlsson.

Strax efter två på natten kunde de gå in och hämta ut en sårad motståndsman. Han var allvarligt skottskadad.

– Man är hela tiden medveten var vi befinner oss och det blir ännu mera tydligt när man har en skadad människa framför sig, säger hon.

Mannen som tidigare försökt döda Cillas landsmän och arbetskamrater blev nu deras patient.

Under den timslånga färden till ett tyskt fältsjukhus kämpade sjukvårdsteamet för hans liv – och lyckades.

– Jag hörde att han överlevde, det är jätteskönt att veta att vi gjort en insats.

Publicerad: