Aftonbladet gjorde inget olagligt

Inte brottsligt att publicera Jimmie Åkessons debattartikel, enligt JK

JK inleder inte förundersökning mot Aftonbladet för att ha publicerat Sverigedemokraten Jimmie Åkessons debattartikel.

Det slog JK fast i ett beslut i dag.

Justitiekanslern fick in flera anmälningar av människor som menade att Aftonbladet gjort sig skyldig till yttrandefrihetsbrott genom att publicera Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkessons debattartikel på måndagen. Men Aftonbladet gjorde inget olagligt, har JK kommit fram till i dag efter att ha granskat artikeln. Och därför ska inte någon förundersökning inledas.

Inte hets mot folkgrupp

Målet gällde huruvida Aftonbladet gjort sig skyldig till hets mot folkgrupp i och med publiceringen av debattartikeln. Hets mot folkgrupp kan man göra sig skyldig till genom att hota eller uttrycka missaktning för en folkgrupp. Justitiekanslern kom fram till att även Jimmie Åkesseons debattartikel om muslimer, som av många uppfattades som stötande, måste kunna skyddas av grundlagarna för att främja fri debatt och åsiktsbildning. ”Yttrandefriheten är särskilt stark när det gäller politiska yttranden och debatt i frågor av allmänt intresse”, skriver JK bland annat i sitt beslut.

"Syftet var att klargöra"

Aftonbladets chefredaktör Jan Helin är nöjd med beslutet.

– Jag är glad att JK kommit fram till det här beslutet. Mitt syfte med att publicera den här artikeln har från första början varit att klargöra Sverigedemokraternas verkliga åsikter och värdegrund. De senaste åren har extremister försökt tona ner sina åsikter i syfte att bli rumsrena, säger han.

JK skriver också i sitt beslut: "Utöver meddelandets innehåll ska särskilt beaktas vem det riktar sig till, dess syfte samt i vilket sammanhang det sprids."

– Jag tolkar JK:s uttalande som att han tagit i beaktande att vi satte artikeln i ett sammanhang och att vi förklarade för läsarna varför vi publicerade den kontroversiella artikeln, säger Jan Helin.

Publisert: