Drömjobbet: Så blir du filmfotograf

Av: Lina Thorén, Minimedia

Publicerad:
Uppdaterad:

Bästa tipsen från en av Sveriges mest framgångsrika filmare

Jallo Faber på jobbet.
Foto: Nille Leander
Jallo Faber på jobbet.

Skådespelare, popstjärnor och kriminella – alla har de passerat framför Jallo Fabers kameralins.

Att bli filmfotograf, eller ”cinematographer”, är ett drömyrke för många.

Här ger en av Sveriges största filmare sina bästa tips.

Filmfotografen är den som har det yttersta konstnärliga ansvaret för en film. Det är han eller hon som har ansvaret för att regissörens tankar och idéer blir verklighet – att filmen får den stämning den ska ha genom bilderna.

Filmfotografen Jallo Faber har bland annat arbetat med stora filmer som ”Sökarna” (1993), "Rapport till himlen" (1994), ”Rusar i hans famn” (1996), Förortsungar (2006), ”Leila Khaled: Hijacker” (2006) och ”Köra runt” (2007). Just nu är han bland annat aktuell med en ny Wallanderfilm.

– Att bemästra det du gör är en lång väg. Det är som att renovera ett hus: om du hade vetat om hur jobbigt det är innan du började så hade du aldrig gjort det. Det är en lång väg att vandra för att bli bra. Ett tips är att fokusera på en sak åt gången och lära sig det bra.

Jallo Faber inledde sin karriär som stillbildsfotograf, men kom så småningom in på rörlig bild. Under åren har det blivit både långfilmer, reklamfilmer och musikvideor.

– Det är en lång väg för att bli bra. Ett tips är att fokusera på en sak åt gången och lära sig det bra.

Viktigt för en filmfotograf är ljussättning och komposition. Precis som för en stillbildsfotograf.

– Vill du blir filmfotograf måste du förstå hur man klipper film. Därför är det också bra att lära sig att klippa film.

Vidare tror Jallo Faber mycket på att titta på hur de allra bäst gör – och lära sig av det.

– Det är en extremt bra filmskola är att titta på bra film. Se "Taxi Driver", "Thin Red Line", "Marathon mannen", "De älskande på Pont Neuf", "Återkomsten". Filmer som inte är som de vanligaste, men filmer som berör. Gå också på konstmuseum och titta på konst. Varför tycker du om vissa saker och inte andra? Se hur ljuset ser ut i olika situationer. Vad är vackert ljus – vad är fult ljus? Varför är det fult eller vackert?

Vad är bra film?

– Jag är inte överförtjust i stora klassiska Hollywoodproduktioner. Jag gillar mer lite art house film. Bra filmer att se för att lära är till exempel den svenska filmen ”Flickan” som går på bio nu. Den relativt nya engelska filmen ”Boy A” som finns på dvd nu också väldigt bra och snygg. Och klassikern ”French connection”. Det är kultrullar. Filmer som vågar vara annorlunda.

Vad är viktigast att tänka på om jag vill bli filmfotograf?

– Var ödmjuk och ge Aldrig ge aldrig upp. Det är inte lätt, snarare omöjligt, men trägen vinner alltid.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN