Foto

Drömjobbet: Så blir du reklamfotograf

Av: 

Minimedia

Lina Thorén

NYHETER

Här ger en av Sveriges hetaste fotografer sina bästa tips.

Han är en av Sveriges mest uppmärksammade och anlitade fotografer. Men att han hamnade inom foto var en slump.

Här delar Henrik Halvarsson med sig av sitt bästa tips för dig som drömmer om att bli reklamfotograf.

Han träffar kändisar och fotar världens vackraste modeller. Skapar lyxiga miljöer för glassiga magasin. Ett drömjobb – som tusentals unga fotografer drömmer om.

Men att Henrik Halvarsson blev just reklamfotograf är egentligen en slump.

Klassen skulle ha praktik, och när de andra hamnade på Ica så fick Henrik ett lite udda jobb.

– Jag fick inget sommarjobb också hamnade jag hos en fotograf.

”Bästa jobbet”

Att han har ett drömjobb är inget han tänker särskilt på. Det har bara blivit så. Men något annat arbete, det kan inte Henrik Halvarsson tänka sig.

– Det här är ju det bästa jobbet man kan ha. Ingen dag är likadan, det roligaste är att man får möta nya människor hela tiden, säger han.

Ända från början har Henriks stora intresse varit att fotografera människor, i olika situationer. Det har lett honom in på reklam– och modefotografi.

– Jag vill inte klassas som till exempel bara modefotograf. Det finns så många andra sådana. Jag gör lite olika. Men det finns nästan alltid människor på mina bilder, jag fotar nästan bara människor: skådisar, modeller och andra. Jag tycker att det är mer spännande än att fota objekt.

Mystiska modeller

Drömmodellen är någon riktigt intressant och färgstark människa, gärna med ett speciellt utseende. Eller någon som man inte vet så mycket om, som väcker ett intresse.

– Det vore gött att fota han diktatorn i Nordkorea, Kim Jong-Il. Det måste vara en av de mest mystiska personerna i världen. Usama bin Ladin vore också intressant.

Som en av Sveriges mest erkända porträttfotografer har Henrik Halvarsson fått möjlighet att fotografera en hel del kända personer.

– Mikael Persbrandt var kul. Torsten Flink också, han är en sådan uppskruvad person. Jag fotade Peter Wahlbäck också, för länge sedan, det har jag för mig var roligt. Victoria Beckham däremot var precis som man kan tänka sig en sådan diva med sitt humör...

Fota mera

För dig som drömmer om en framtid som reklam eller modefotograf har Henrik egentligen bara ett bra råd:

– Arbeta hårt. Det är det enda som gäller. Att fota är precis som att spela fotboll, man blir inte bra om man inte tränar. Men sedan är det ju en del talang också, jag skulle säga att det är ungefär 50/50 talang/träning. Har man talang så behöver man ändå träna, men har man ingen talang alls så hjälper det kanske inte hur mycket man än tränar.

ANNONS EXTERN LÄNK

Sjuk? Testa om du har Covid-19 med smidigt hemmatest – beställ här

Quicktest

Hitta din fotobutik på nätet
Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

Foto

ÄMNEN I ARTIKELN

Foto