Priskrig på spikmattor

NYHETER

”Många upplever att de mår bra och blir avslappnade”

Omdebatterad och hyllad. Spikmattan har utan tvekan varit en av årets snackisar i hälsosverige.

Här är några av de billigaste modellerna i Sverige.

Förra veckan utsåg Handels Utredningsinsitut årets julklapp för 20 året i rad. 2009 års vinnare blev spikmattan – en produkt som det stormat kring. Spikmattan har den senaste tiden både kritiserats – för att inte ha någon bevisad effekt – men också blivit hyllad av dess användare.

”Blir lyckligare”

Aftonbladet har pratat med en av de större aktörerna på spikmattemarknaden. Hon hävdar att hennes kunder blir lyckligare av att använda årets julklapp.

– Det finns ingens som har plockat fram kliniska studier. Men mycket tyder på att vissa saker händer i kroppen. Många upplever att de mår bra och blir avslappnade. Detta när kroppen utsöndrar endorfiner som ger smärtlindring och senare oxytocin som har en antistresseffekt, säger hon.

Finns det några risker?

– Ja, det gör det. Gör det för ont finns det risk för att man kan få en blodtryckshöjning. Därför ska man vara försiktig med att slänga sig på spikmattan och se till att välja produkter där man kan reglera smärtan med en tröja. Det hygeniska biten är även viktigt. Om man ligger barhudad på en spikmatta är risken större att sprida bakterier. Köp därför en som går att tvätta.

Men spikmattan har inte bara blivit hyllad. Tidigare i år sågade Martin Ingvar, professor vid institutionen för klinisk neurovetenskap vid Karolinska institutet (KI), årets julklapp.

– Det är ju bara trams, sa han till TT.

Han menade dessutom att han inte hade respekt för marknadsföringsmetoderna som de som säljer spikmattor använder.

– Marknadsförarna rider på allmänkunskap om smärtsystemet och så gör de några felslut, som att man får en bättre hälsa. Det är väl fantastiskt om människor får en självupplevd hälsa, sa Ingvar.

Jonas Blomquist/Minimedia

ARTIKELN HANDLAR OM

Jul

Julhandeln