”Svenska krav för medborgarskap”

M: ”Vi kommer antagligen anklagas för respektlöshet och nationalism”

Det ska bli lättare att utvisa kriminella invandrare.

Samtidigt ska grundläggande kunskaper i svenska vara ett krav för medborgarskap.

Det är några av de förslag till ny svensk invandringspolitik som en moderat arbetsgrupp utarbetat.

– Vi kommer antagligen anklagas för respektlöshet och nationalism av dem som föredrar bidrag och välmenande fraser framför tydlighet om rättigheter och skyldigheter. Vi får ta det, skriver migrationsminister Tobias Billström (M), socialborgarrådet i Stockholm Ulf Kristersson (M) och riksdagsledamoten Elisabeth Svantesson (M) på DN Debatt.

Arbetsgruppen, som i dag överlämnar sin slutrapport till Moderaternas partistyrelse, har formulerat åtta förslag till en ny invandringspolitik. Några av förslagen är:

Den som får sin asylansökan avslagen ska lämna landet. ”Det ska inte vara möjligt att kringgå regelverket genom att som tillståndslös stanna kvar efter ett avslag.”

”Alla som kommer hit och behöver samhällets hjälp för att etablera sig, ska genomgå en obligatorisk, individuell introduktion. Förslaget om 'startkontrakt' för nyanlända ligger fast.”

”Möjligheten att välja eget boende finns kvar men leder till lägre ersättning. Den som väljer en överetablerad kommun får ingen ersättning alls. Den som kommer till Sverige bör alltså bosätta sig där det finns möjlighet till arbete och lämplig bostad.”

Medborgarskap som givits på felaktiga grunder ska kunna återkallas. Det kan handla om falsk identitet, hot eller mutor.

”Grundläggande kunskaper i svenska är ett rimligt krav för medborgarskap i Sverige.”

– I Sverige gäller svensk lag. Däremot har vi gravt försummat uppgiften att snabbt, effektivt och respektfullt tradera svenska grundläggande spelregler till människor som flyttar hit, skriver Billström, Kristersson och Svantesson på DN Debatt.

– I Sverige har vi trivialiserat det svåra, i stället för att erkänna att med allt det lockande och mänskliga följer problem som ett bra invandrarland måste våga se i vitögat, skriver de.

Publisert: