Nyheter

"Totalt oacceptabelt"

Av: 

Sofia Ström

NYHETER

Obama talar om terrorattacken

President Barack Obama talade från en amerikansk marinbas på Hawaii.

Foto: Alex Brandon

President Obama säger att de brister som finns i flygsäkerheten är oacceptabla.

– Vi hade information om den misstänkte för flera veckor sedan, som inte spreds, och som inte stoppade den misstänkte från att flyga, sa han i ett tal från marinbasen i Hawaii.

President Obama säger att de översyner som inletts av flygsäkerheten kommer att ta några veckor att sammanställa.

Men redan nu konstaterar han att "det är tydligt att systemet inte fungerar" och att det "systematiska misslyckandet är totalt oacceptabelt".

Information som nått säkerhetstjänsten, underrättelsetjänsten och polisen har inte sammanställts på ett bra sätt. Dessutom sprids inte informationen som den ska.

– Hade informationen delats hade vi fått en tydligare bild av den misstänkte. Han hade rödflaggats och inte kommit ombord.

Bland annat syftade Obama på att pappan till Umar Farouk Abdulmutallab vände sig till amerikanska myndigheter redan för flera veckor sedan och varnat för sonens extrema åsikter.

Men Obama sa att det därutöver fanns "annan information som skulle svartlistat honom från att flyga".

Presidenten poängterade att de inte handlade om att individer inom säkerhetstjänsten, underrättelsetjänsten och polisen inte gjorde ett bra jobb, utan om att själva systemet inte fungerar. En "katastrofal spricka i säkerheten".

– Det handlar om säkerhet och liv. Vi måste arbeta hårdare för att bli bättre.

ANNONS EXTERN LÄNK

Jubileumsvecka hos Lyko - upp till 25 % på nästan allt!

Lyko

Publisert: