Michelle Obama stal showen

avCarina Bergfeldt

1 av 3 | Foto: Scanpix

Barack Obama må ha vunnit fredspriset.

Men ”bäst klädda” vann frugan Michelle.

I dag kröner norsk media presidenthustrun till Nobelfestens drottning.

Medan Sveriges ögon var riktade på Victorias, Madeleines och Silvias klänningar, så tittade resten av världen på vad som hände på Grand Hotel i Oslo.

Där bländade Michelle Obama åhörarna med en isblå klänning och utsågs av norsk press till ”kvällens drottning”.

– Det är en ljuvlig stass i fantastisk färg. Michelle framstår som som otroligt vacker och glamorös. Det ser ut som finaste sortens haute couture, säger norska moderedaktören Vanessa Rudjord, till norska Dagbladet.

Jada var fjäderprydd

Även en annan amerikanska fick tummen upp av norska modekritiker. Hollywoodstjärnan Jada Pinkett Smith anlände en halvtimma försenad till galabanketten (hon och maken Will Smith hade stoppas av Obamas bilkortege), valde en fjäderprydd blå kreation.

Och blått var uppenbarligen kvällens färg. Även norska kronprinsessan Mette-Marit fick många hyllningar för sin ljusblå skapelse.

Höll tal – igen

Barack Obamas svarta smoking passerade relativt obemärkt, men nobelpristagaren fick ändå sin beskärda del av uppmärksamheten när han höll dagens andra tal. Enligt norska Nettavisen var det dock betydligt kortare än det 35 minuter långa numret han framförde när han tilldelades priset vid tvåtiden i går eftermiddag i Rådhuset i Oslo.

– Det har varit en extraordinär dag. Jag slet ut mig med talet jag höll tidigare, sa han och skrattade.

Han fortsatte sedan med att återigen konstatera att han var förvånad över utmärkelsen, men skämtade sedan lite om allt beröm som nobelkommitténs ordförande, Thorbjørn Jagland, sa under sitt hyllningstal till fredspristagaren.

– Det var ett mycket tjusigt tal. Han övertygade mig nästan om att jag förtjänade priset, sa Obama, enligt Nettavisen.

Hyllade systern

Obama hyllade efter det både Martin Luther King – och sin syster – under talet. Den förste för att han möjliggjort för Obama att bli president, och den andra för att hon var där med honom under festen.

– Jag vill inte få henne att börja gråta, men det är faktiskt till viss del på grund av henne som jag kan ta emot det här priset i dag, sa han.

Han avslutade med att briljera lite, genom att visa på sina nylärda språkkunskaper.

– To Alfred Nobel, skål!