60 gripna efter protest vid SD-möte

Publicerad:
Uppdaterad:

Ett 60-tal personer, som samlats för att protestera mot ett torgmöte på Norrmalmstorg i Stockholm arrangerat av Sverigedemokratisk ungdom, greps på söndagen.

De misstänks för störande av allmän sammankomst eller ohörsamhet mot ordningsmakten. Minst en person misstänks också för försök till misshandel.

– Ett antal av motdemonstranterna utmärkte sig genom att kasta ägg och sten på den tillståndsgivna demonstrationen. De har också stört demonstrationen genom skrik och burop, säger Anders Bjäregård, polisens insatschef, till TT:s reporter på plats.

En motdemonstrant togs också om hand av polisen sedan han försökt nå fram till Erik Almqvist, ordförande i Sverigedemokraternas ungdomsförbund.

Under merparten av den drygt timslånga demonstrationen hölls dock motdemonstranterna i schack av en stor polisstyrka, däribland ridande polis. Men motdemonstranterna överröstade Sverigedemokraterna med slagord, burop och visslingar så fort de började tala.

Vid ett tillfälle drogs också elsladden till Sverigedemokraternas högtalaranläggning ut.

Sverigedemokraterna genomförde dock mötet som avslutades strax efter klockan två på eftermiddagen. De gripna fördes senare bort i en SL-buss.

I höstas stördes två demonstrationer i Malmö som arrangerats av Sverigedemokraternas ungdomsförbund på ett liknande sätt.

TT

Publicerad: