Nyheter

Varning för chockräkning

Av: 

Lars Öhman

NYHETER

Kärnkraft på halvfart ger rekorddyra elräkningar

Ringhals 1 och 2 står helt stilla.
Ringhals 1 och 2 står helt stilla.

Kombinationen extrem kyla och svensk kärnkraft – på halvfart – kan ge villaägarna en chockräkning för elen.

– Håller dagens läge i sig handlar det om en tusenlapp mer i månaden, säger Tommy Johansson, chef för marknadsövervakning på Energimarknadsinspektionen.

Elpriset har ökat rekordmycket den senaste tiden. Från december till början av januari steg det rörliga elpriset från 92 till 110 öre per kilowattimme inklusive moms.

Rekordet hotat

– Fortsätter det så här månaden ut hamnar det rörliga elpriset på cirka 150 öre, alltså 1,50 kr. Det skulle innebära ungefär en tusenlapp dyrare elkostnader för en genomsnittlig villa i januari jämfört med december.

Rekordpriset från september 2008, 125 öre, är därmed hotat, konstaterar Tommy Johansson.

Har vi nått taket nu?

– Nej, jag vågar inte säga det. Men det är rimligt att tro att det snart blir varmare ute.

Lugnande besked

Johan Öhnell är vd på Telje Energi. Han kommer med lugnande besked när det gäller elpriset på sikt.

– Det ser bra ut för de kommande åren. Jag bedömer att att vi får samma pris eller lägre jämfört med 2009 (ca 40 öre kwH). Vi kommer att få ett överskott av el, till skillnad från de senaste åren. Och det redan 2010. Det beror på att elproduktionen byggs ut, vindkraften byggs ut, vi får mer biobränslebaserad elproduktion, och samtidigt höjs effekten i våra kärnkraftverk.

– Ett stigande el-överskott kommer att hålla tillbaka elpriserna. Att priset är så högt nu är högst tillfälligt. Man ska inte vara orolig för läget i dag.

”Elen räcker”

Svenska Kraftnät varnade i går för att effektläget kan bli ansträngt under fredagen. I klartext: det finns risk för stora elavbrott. Nu har man aktiverat den så kallade effektreserven. Fyra elproduktionsanläggningar i Västerås, Gunnarsbo, Karlshamn och Bråvalla, är i gång för att säkerställa elförsörjningen.

– Med vidtagna åtgärder hanterar vi effektsituationen, säger Svenska Kraftnäts generaldirektör Mikael Odenberg i ett pressmeddelande.

Telje Energis vd Johan Öhnell delar Svenska Kraftnäts bedömning:

– Elen kommer att räcka.

ANNONS EXTERN LÄNK

BLACK FRIDAY: Massor av rea på populär elektronik. Robotdamssugare, hörlurar, TV. Passa på att köp innan de tar slut

Webhallen

Sverige kan slockna i dagVilka är dina bästa elspartips?
Publisert: