"Vi måste sätta stopp någonstans"

Av: Catarina Håkansson

Publicerad:
Uppdaterad:

Sveriges ambassadör i Seoul, Lars Vargö, chattade med läsarna

Läs hela chattsammandraget om Nordkorea här.

Lars Vargö.
Lars Vargö.

Lars Vargö säger: Hej, välkomna med era frågor!
Arash säger: Hej Lars! Jag undrar vad du som ambassadör i grannlandet Sydkorea tycker att omvärlden borde göra åt Nordkoreas provskjutningar av atomvapen, och hur hotad du själv känner dig i ditt arbete.
Lars Vargö säger: Jag tycker omvärlden i första hand borde reagera via FNs säkerhetsråd och där ta ett ganska kraftfullt uttalande i kombination med vissa sanktioner. Samtidigt bör vi signalera att dialog är den enda vägen framåt om Nordkorea vill ha en positiv utveckling. Jag känner mig inte så hotad, men det är en otäck negativ spiral som har satts igång.
Ylva säger: Hej! Har Nordkorea något hot mot sig och varför skjuter de atombomber? Vad skulle hända om resten av världen bara struntade i dem?
Lars Vargö säger: Det är en bra fråga: Vad skulle hända om vi struntade i dem. Troligtvis skulle de fortsätta att trappa upp sina provokationer. Det finns inget reellt hot mot Nordkorea. Däremot finns det ett verkligt hot mot den nordkoreanska regimen och det är att landet öppnar upp. Då ligger den löst till. Detta känner man och vill kanske av den anledningen skapa krisstämningar som kan motivera diktaturen för det egna folket.
Jens säger: Hej Lars, Hur nära ett krig är man i Korea nu? Var sätter omvärlden gränsen för deras aggressiva handlingar?
Lars Vargö säger: Vi är ganska långt ifrån ett storkrig. Däremot kan mindre strider uppstå. Det är viktigt och tack och lov också troligt att den sydkoreanska militären reagerar kyligt, samtidigt som den är beredd på det värsta. Gränsen går nog då Nordkorea börjar exportera sina kärnvapen, om det nu är vapen man har. Bevisligen har de sprängt kärnladdningar, men man kanske inte kan leverera dem som vapen än.
tobbo säger: Hej. Hur ställer sig sydkoreaner till att slå ihop länderna framöver? Är de rädda för kostnaderna eller finns det en stark opinion för sammangående?
Lars Vargö säger: Man vill ha en återförening, men man är som du antyder mycket tveksamma inför de kostnader som uppstår. Den yngre generationen är mindre intresserad och kan nog acceptera en tvåstatslösning även i framtiden, men den äldre generationen, som minns hur det har varit, vill gärna ha en återförening.
Marre säger: Herregud det här verkar allvarligt, är folk rädda på gatorna där i Sydkorea? Nån speciell stämning i luften etc?
Lars Vargö säger: Nej, märkligt nog är folk på gatorna inte särskilt rädda. Man har levt med möjligheten till storkrig ända sedan stilleståndsavtalet undertecknades 1953. Många är nog rädda, men de flesta verkar inte riktigt tro på storkonflikt.
Peter säger: När Nordkorea gör sina robottester skjuter man sina raketer över Japan som jag förstått det. Håller dom sig i Internationellt luftrum eller ÄR man verkligen inne på Japanskt territorium? Det vore ju i så fall som om ryssarna sköt sina raketer över oss.
Lars Vargö säger: Ja, på sätt och vis är man inne över japanskt territorium, men precis som det finns internationellt vatten på haven finns det en höjd dit det är svårt att hävda att territoriet sträcker sig. Japanerna själva har varit mycket upprörda, men främst över att missilerna skulle kunna hamna på japanskt territorium på land eller i vattnet.
dilek säger: Hur är vädret där nu
Lars Vargö säger: Här är det ganska varmt, cirka 30 grader och soligt (även om det är kväll och mörkt nu). Regnperioden har visat tendenser att börja och sätter nog igång snart.
info säger: God dag Lars. Jag bara undra varför hela värden är så oroliga när Nordkorea skaffar kärnvapen? Det är ju många andra länder som t.e.x USA, Ryssland, Kina, Israel, Storbritannien, Frankrike, Indien och Pakistan. Plus att USA har 200 kärnvapen utplacerade i Belgien, Tyskland, Grekland, Holland, Italien och Turkiet. Vem skall vi vara rädda för egentligen.
Lars Vargö säger: Vi bör nog vara rädda för länder som inte följer internationella regler och som kan misstänkas använda sina kärnvapen, eller exportera dem. Visst, många andra har kärnvapen, men vi måste sätta stopp någonstans, innan utvecklingen går överstyr. Nordkorea har också visat att man kan tänka sig att exportera sin teknologi. Det är farligt.
Jonas säger: Hur pass fritt kan du röra dig i Nordkorea utan att vara övervakad?
Lars Vargö säger: Jag befinner mig i Sydkorea. Jag har varit i Nordkorea några gånger och har då inte kunnat röra mig särskilt fritt.
Mauricio säger: Hejsan, Hur kan ett så fattigt land utgöra ett hot mot övriga världen?
Lars Vargö säger: Fattigdomen i sig är inget hot mot omvärlden. Det är vapnen som är det. Bara fem mil från Seoul, världens näst största stad finns också tusentals artilleripjäser som kan leverera kemiska och biologiska stridsmedel och försöka stor förödelse med vanliga projektiler. Nordkorea har 1,2 miljoner soldater och de flesta befinner sig strax norr om gränsen. Det är som om 1,2 miljoner soldater befann sig i höjd med Rimbo och när som helst skulle kunna anfalla Stockholm.
ANETTE säger: Bör vi känna oro i Sverige eller kan vi fortsätta vara trygga?
Lars Vargö säger: Vi kan fortsätta att vara så trygga som vi känner oss, men vi bör vara oroade för att en negativ utveckling har satts igång som kan leda till konflikt. Denna konflikt kommer dock i så fall med största sannolikhet vara begränsad till Nordostasien - vilket är illa i sig. Jag tror inte att ett storkrig är om hörnet, men det är inte roligt när ett land hela tiden hotar med krig. Den nordkoreanska regimen har sagt att man kan förvandla Seoul till ett eldhav. Troligtvis aggressiv retorik, men det finns roligare saker att lyssna till.
Jakob säger: Hej, Det har ju varit diverse nyheter om Kim Jong Ils hälsa, hur mycket sanning ligger det i dem? Och om det skulle hända att Kim Jon Il avlider ,vad kommer då ske i Nord Korea? Samt, hur får man jobb på ambassaden i Korea/som ambassadör?
Lars Vargö säger: Kim Jong Il fick med stor säkerhet en stroke för några månader sedan. Han verkar nu ha återhämtat sig, men tycks fortfarande vara svag. Vad som händer om han avlider är den fråga många ställer sig. Tecken finns på att han har utnämnt sin tredje son till efterträdare, men samtidigt har militären troligtvis stärkt sin ställning. Jag fick mitt jobb genom att jobba på UD i närmare trettio år och sedan söka jobbet. Det är i sista hand utrikesministern och regeringen som fäller avgörandet kring vem som skall få ambassadörsjobben.
Hur ser ni på säkerheten att resa till Sydkorea och vara där någon månad säger: Hej, Hur ser ni på säkerheten att besöka Sydkorea nu och någon månad framåt?
Lars Vargö säger: Jag känner ingen oro att resa här, eller att stanna här en längre tid. Det är ett mycket säkert land, med goda kommunikationer. Det finns mycket intressant att se och uppleva.
Alojzija säger: Kan Kina och Shanghai där min dotter bor med familjen bli drabbat.
Lars Vargö säger: Shanghai är en annan intressant stad. Du skall inte behöva känna dig orolig för att något skall hända där som har med Nordkorea att göra.
Globo Gonz säger: Hej Per! Tycker du att Sverige också borde rusta sig med kärnvapen nu för säkerhets skull?
Lars Vargö säger: Absolut inte.
Michael säger: kommer det här att förlänga den ekonomiska världskrisen?
Lars Vargö säger: Mycket bra fråga. Troligtvis inte. Den sydkoreanska ekonomin har endast påverkats momentärt. Trots att länderna ligger så nära ligger deras ekonomier långt ifrån varandra. De ekonomiska aktiviteterna här verkar fortsätta som vanligt.
bengt säger: vet man hur stor skada, jordklotet utsätts för vid sådana här provsprängningar?
Lars Vargö säger: Experter vet det säkert. Jag gör det tyvärr inte. Men det kan ju inte vara bra för miljön. Jag tror inte att någon större radioaktivitet läcker ut när det är en underjordiska sprängning, men det närmaste området måste ju bli helt obrukbart.
erik hansson säger: hej kan det bli världskrig
Lars Vargö säger: Jag tror inte det. Om det blir krig blir det ett regionalt sådant. Och jag tror att det kommer att går mycket fort även om det naturligtvis blir stor förödelse. Nordkorea kommer inte att kunna komma särskilt långt om man försöker invadera igen.
nicklas säger: Vad har du för utbildning för att jobba med det du gör?
Lars Vargö säger: Jag har en doktorsexamen i japanska studier och har också studerat kinesiska, historia, juridik och en del annat. Dessutom har jag gått igenom UDs handläggarutbildning och ett antal chefskurser.
Moderator säger: Nu är tiden snart ute. Vi tar tre frågor till.
Werz säger: Hur är relationen mellan Kina och Nordkorea? Finns risk att Kina skulle hjälpa Nordkorea vid eventuellt krig med t.ex. försörjning av krigsmateriell?
Lars Vargö säger: ok
Lars Vargö säger: Jag tror inte att Kina går in på det sätt man gjorde under Korea-kriget. Inte heller med materiel.
Mikael säger: Hur är situationen i landet just nu?
Lars Vargö säger: I Nordkorea är situationen som jag kan bedöma den helt enkelt eländig. Politisk repression, ont om mat och inte mycket framtidshopp.
linthu säger: Varför letar inte USA massförstörelse vapen i Nordkorea? Som ganska tydligt påpekat att dem har det enda sedan Irakkriget utbröt?
Lars Vargö säger: Ja, det vore kanske logiskt, men det är nog rädslan för ett för den koreanska halvön förödande krig som trots allt hindrar. Nordkorea är bättre rustat än vad Irak var.
Moderator säger: Nu är tiden slut. Tack alla läsare för era frågor och tack Lars Vargö för dina svar.
Lars Vargö säger: Stort tack för alla frågor!

Publicerad: