Nyheter

”Israel förbereder potentiell attack mot Iran”

Av: 

David Nannini Nilsson

NYHETER

”Det här är en förberedelse som bör tas på allvar”

Israeliskt krigsskepp anländer till turiststaden Eilat.
Israeliskt krigsskepp anländer till turiststaden Eilat.

Israeliska krigsfartyg seglade i förrgår genom Suezkanalen mot Röda havet.

I förra månaden seglade en israelisk militärubåt genom kanalen.

Handlingarna utgör en förberedelse av en potentiell attack mot Iran, uppger israeliska försvarskällor för The Times.

– Min bedömning nu är att det här snarare är en fysisk varning till Iran att inte gå längre än de gjort, säger Anders Hellner, senior advisor vid Utrikespolitiska institutet.

Turisterna blev vittnen till de inkommande skeppen.

I juni seglade en israelisk dolphin-klass-ubåt genom Suezkanalen i riktning mot Röda havet. Tre av Israels sex tysktillverkade dolphin-klass-ubåtar anses vara kärnvapen-bestyckade, skriver The Times.

Ubåten sågs återvända till Medelhavet genom kanalen den 5 juli.

I förrgår seglade två israeliska krigsfartyg söderut genom Suezkanalen.

”Förberedelser för en potentiell attack”

Anonyma israeliska försvarskällor säger till The Times att handlingarna är en förberedelse för en potentiell attack mot Iran.

– Det här är en förberedelse som bör tas på allvar. Israel använder tiden för att förbereda sig för komplexiteten i en attack mot Iran, säger en källa till tidningen.

– De här manövrerna är meddelanden till Iran om att Israel kommer att följa upp sina hot, säger källan.

Israeliska fartyg seglar ofta genom Suezkanalen, men det ovanliga under de senaste veckorna är att manövrerna offentliggjorts – om än inte officiellt – av Israel, skriver nyhetsbyrån AP.

Den påstådda upptrappningen kommer i samband med att diskussioner om förhållandet mellan Iran och Israel förts under G8-mötet i L'Aquila i Italien i förra veckan.

Frankrikes president Nicolas Sarkozy uppmanade förra torsdagen Israel att inte anfalla Iran.

– En unilateral (ensidig) attack från Israels sida skulle vara en absolut katastrof, sa Sarkozy enligt nyhetsbyrån Reuters.

– Israel ska veta att det inte står självt, och att det ska följa det som händer lugnt, sa han.

Obama: Inte grönt ljus för attack

Två dagar tidigare hade USA:s president Barack Obama i en intervju med CNN sagt att Israel ”absolut inte” fått grönt ljus av USA för att attackera Iran.

– USA:s policy är att försöka lösa frågan om Irans nukleära kapacitet på ett fredligt sätt genom diplomatiska kanaler, sa Obama.

Den tyska underrättelsetjänsten Bundesnachrichtendienst, BND, gick i går ut och sa att det sannolikt dröjer flera år innan Iran kan producera och testa en atombomb.

– BND utgår ifrån att Iran under ideala förhållanden skulle kunna producera en atombomb i ett laboratoriesammanhang på under fem år, sa en talesperson för BND enligt Reuters.

Talespersonen betonade dock att det skulle ta Iran mycket längre tid att komma till en punkt där landet kan framställa en funktionsduglig kärnstridsspets.

Uttalandena följer på uppgifter som publicerades tidigare i veckan i den tyska veckotidningen Stern, där experter vid BND uppgav att de tror att Iran bemästrar den anriknings-teknologi som krävs för att kunna skapa en atombomb, och att landet har tillräckligt många centrifuger för att kunna framställa uranium som kan användas till ett vapen.

– Om de ville skulle de kunna detonera en atombomb inom ett halvår, sa en anonym expert vid BND till Stern, skriver Reuters.

”Kommer försöka tillintetgöra militärt”

Enligt Anders Hellner är den senaste tidens fartygsförflyttningar i Suezkanalen ”absolut” att betrakta som en varning till Iran.

– Vi på Utrikespolitiska institutet har haft rätt framstående israeler som har sagt rakt ut att Israel inte kan tolerera att Iran får möjlighet att skjuta atomvapen mot Israel, säger han.

– Min bestämda uppfattning är att Israel kommer att försöka tillintetgöra de här försöken militärt den dagen Iran kommit så långt, säger han.

Iran har vid flera tillfällen gjort gällande att landets kärnanläggningar endast finns till i civilt syfte.

Internationella atomenergiorganet IAEA:s nuvarande chef Mohamed ElBaradei har tidigare sagt att han har en ”magkänsla” att Iran åtminståne försöker skaffa sig möjligheten att framställa kärnvapen, för att kunna skydda sig mot upplevda regionala hot och hot från USA, skriver Reuters.

ANNONS EXTERN LÄNK

Minska risken för smittspridning under vintersäsongen; munskydd, hudvård och vitaminer hos MEDS

Meds

Publisert: