Publicerad:
Uppdaterad:

Sahlin: Vi är starkt kritiska till FRA

Publicerad:
Uppdaterad:

Läsarna ställde Mona Sahlin mot väggen om socialdemokraternas politik

I dag fick Aftonbladets läsare chansen att chatta med socialdemokraternas partiordförande Mona Sahlin som befinner sig i Västerås på de så kallade framtidsdagarna.

Chatten var välbesökt och många intressanta frågor ställdes.

Nedan kan du läsa chatten i dess helhet

Mona Sahlin säger: Hej nu är jag redo.

Mattias säger: Känner du att du är rätt person att ta tillbaka makten i Sverige? Och tror du väljarna känner så?

Mona Sahlin säger: Jag är partiledare för s och leder en spännande koalition med mp och v. Vi känner oss redo och kommer att jobba hårt för att väljarna skall känna fötrtroende för det.

Dennis säger: SSU har kommit med kritik om att ni inte riktar er tillräckligt mot de unga. Hur ska ni ändra på det?

Mona Sahlin säger: SSU trycker alltid på hårt för att ungdomsfrågorna skall vara med. De har kloka förslag och jag skall ta till mig det.

Mats säger: Hur tänker ni, om det bilr ni som vinner valet, hantera arbetslösheten samt sjukförsäkringsfrågan?

Mona Sahlin säger: Sverige behöver investera i välfärden och utbildningen och stötta de små företagen. Dessutom behöver industrin ett bättre stöd. Försäkringarna skall tillbaka till 80 %!

Linda säger: Hej Mona! Vad har du för åsikter om PPM? Ska vår pension styras av hur börsen går upp och ner? Måste man vara intresserad av aktier för att få en bra pension?

Mona Sahlin säger: Om arbetslösheten är hög blir det svårare att klara pensionerna. Därför är det så viktigt för alla i Sverige att investera Sverige ur krisen. Du skall inte behöva vara aktieexpert!

X säger: Vad ska ni gör med energipriserna och elbolagens hutlösa förtjänster. Dessutom är det moms på skatten så staten är inte bättre. Jag kan acceptera moms på grundpriset men där går gränsen. Vattenfall ska inte vara vinstdrivande.

Mona Sahlin säger: Vattenfall skall vara ett statligt företag vars vinst också blir utdelning till oss skattebetalare. Konkurrensen måste bli bättre. Ny energi går att ta fram idag. Vind och bio inte minst!

Läraren säger: Varje valår så pratas det vitt och brett om hur skolan ska få större anslag. Fler lärare, mindre elevgrupper, högre lärarlöner och mer tid till undervisning. Hur kommer det sig att resultatet efter valet (oavsett vinnare) blir det motsatta?

Mona Sahlin säger: Skolan är ju beroende inte bara av vad riksdagen gör - utan också din kommun. Men jag tror att allt fler idag ser att det behövs lärare och satsningar på skolornas miljö. Vi tar det på stort allvar.

Stale säger: Hej Mona, jag är arbetslös och undrar hur höjda ersättningar och högre skatt ska få mig tillbaka till arbete?

Mona Sahlin säger: Vägen till arbete går via investeringar och utbildning och chanser till kompetensutveckling. Men om du skall kunna söka jobb och bygga på din utbildning så är det bra med trygga ersättningar. Socialbidrag är inte det som skall vara samhällets svar till det. Utan justa villkor i A-kassan och rättvisa skatter.

Leif H säger: Hur ställer sig dagens socialdemokrater egentligen till de förmodligen grundlagsstridiga "1984-övervaknings-lagarna" som alliansen infört och är på väg att införa. Jag syftar på FRA, ipred, ipred2, datalagringsdirektivet, acta och allt vad dom nu heter?

Mona Sahlin säger: Vi var och är starkt kritiska till FRA. Det kan väl ingen ha missat! Integriteten är viktig att stärka. Vi väntar spänt på vad regeringen lägger till riksdagen. Är det dåligt så river vi upp lagen!

Teebe säger: Hej Mona jag har en fråga. Vad tycker du om lönerna och bonusarna till högt uppsatta vd:ar och chefer på till exempel Ericsson där dom varslar ett stort antal arbetare trots att företaget gör en storvinst? Samtidigt tar Ericssons vd ut en bonus på 21 milijoner kronor. Tycker du att det är rättvist?

Mona Sahlin säger: Nej det är inte rimligt! Det borde vara en naturlig reflex hos direktörer att själva ta ansvar och inte bara lägga ansvaret på sina jobbare! Kräv av dem att avstå!

Xelzy säger: Hej hej, jag undrar vad du har för funderingar och idéer över vårat desarmerade försvar, som alltid får agera spargris åt staten. Vill ni förstärka, försvaga, eller hålla försvaret på samma "nivå" som det är idag?

Mona Sahlin säger: Visst kan försvaret alltid bli effektivare. Men om vi skall behålla alliansfriheten - och det vill jag!- så måste försvaret klara det terroteriella försvaret av Sverige. Vi vill istället dra ner på de internationella insatserna.

Sanne säger: Vad tror du om chansen att vinna nästa val?

Mona Sahlin säger: Vi har stora chanser att kunna byta bort den orättvisa politiken mot det rödgröna. Men det kräver hårt jobb och tydliga besked från oss. Jag både tror och hoppas att vi får väljarnas förtroende!!!!

Moderator säger: Vi tackar Mona Sahlin och våra läsare för en välbesökt och intressant chat.

Publicerad:
Publicerad: