Årets avslöjande: "Dun till varje pris"

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Stora Journalistpriset till reportaget om djurplågeriet inom dunindustrin

1 av 4

Stora Journalistpriset 2009 i kategorin "årets avslöjande" går till Per Hermanrud, TV4, för ”Dun till varje pris”.

“För att han genom en systematisk kartläggning och med chockerande bilder avslöjat ett storskaligt djurplågeri inom den internationella dunindustrin", var motiveringen.

Sverker Olofsson från SVT:s Plus får hederspriset.

Per Hermanrud jobbade med dold kamera och låtsades vara en köpare av dun och tog på så sätt reda på hur leverantörerna kom över dunet.

– Många företag säger att de bara plockar efter slakten, men det stämmer inte. Det är mycket mer lönsamt att plocka dunet flera gånger, det är stålarna som gäller, säger han på prisutdelningen.

Årets förnyare

Priset för "årets förnyare" går till Kinga Sandén, Sydsvenskan, med motiveringen: "För att hon i realtid med hjälp av Twitter hittar svåråtkomliga källor och information i utrikesjournalistiken och vidgar världen för läsarna".

– Det som ger den stora effekten är att jag får tag på folk i hela världen och får reda på hur de tänker. Det är ett öppet nätverk där jag kan följa den jag vill, få kontakt och kan fråga saker, säger hon.

Kinga Sandén har twittrat direkt från konflikter i bland annat Iran.

Pris till Ebbe - the movie

Priset i kategorin "årets berättare" går till Karin af Klintberg och Jane Magnusson, SVT, för dokumentärfilmen ”Ebbe – the movie”.

“För en berättelse med absolut gehör om korrumperad makt och om ett land som försvann", lyder motiveringen.

– Jag fick höra historien om Ebbe och den var helt fantastisk. Han hade en sådan humor. Jag gillar det faktum att Ebbe var en man som inte hade något att förlora. Det är otroligt intressant, säger Jane Magnusson.

Filmen handlar om bokförläggaren Ebbe Carlsson och historien kring hans liv och den så kallade Ebbe Carlsson-affären.

– Det här var en oerhört intressant tid. I slutat av 80-talet hade Ebbe till exempel nyckel till polishuset. Mycket som hände då hade inte varit möjligt i dag, säger Karin af Klintberg.

Sverker Olofsson får hederspris

"Lukas Bonniers Stora Journalistpris" går till konsumentjournalisten Sverker Olofsson. "För att han aldrig ger sig", var juryns motivering.

Priset går till en journalist som under lång tid har visat prov på "skicklighet och framstående journalistisk gärning".

– Det var häftigt, var Sverkers reaktion när SVT tidigare på dagen berättade att han hade vunnit.

Vid prisutdelningen avslöjar han att idén om den populära "tunnan" kommer från ett amerikanskt program.

– Jag har ett jobb som jag försöker sköta så bra som möjligt. Jag är väldigt störd över det här att det är lite kul att vara halvoärlig. Jag tycker att man ska vara schysst, säger han.

Själv ser han till att saker blir rätt på en gång så att han slipper klaga. Stoltast är han över beslutet att människor som verkligen är svaga har en röst i Plus.

– Jag tycker att vi på redaktionen gör nytta. Vi håller på med en resultatinriktad journalistik, säger han.

Nominering till Aftonbladet

Aftonbladet var också nominerad i kategorin "årets avslöjande" med artikelserien "153 kvinnor dödade- av sin män" av Kerstin Weigl och Kristina Edblom.

De har i sin serie gått igenom samtliga 153 fall där en kvinna har dödats av någon hon levt med eller har barn tillsammans med.

Juryns motivering till nomineringen löd: “För att de i en unik granskning visat verkligheten bakom kvinnomorden i Sverige".

Stora Journalistpriset delas ut varje år av Bonnier AB för att främja goda yrkesprestationer inom journalistiken.

Vinnarna i varje kategori får 75 000 kronor.

Publicerad: