Nyheter

”Därför drar vi oss ur”

Av: 

Lisa Röstlund

NYHETER

Koenigsegg dömer ut företaget

Klockan dödade affären.

– Medan Saab blöder har köpet dragit ut på tiden, säger Christian von Koenigsegg.

Nu tror han inte att bilföretaget överlever längre än två månader.

Christian von Koenigsegg.
Christian von Koenigsegg.

Christian von Koenigsegg, vd för Koenigsegg group, låter uppriktigt ledsen.

– Det är oerhört tråkigt. Vi ville verkligen göra det här och vi känner för Saab.

Vad hände?

– Problemet är att vi har haft väldigt svårt att få fram en tidsplan för när affären skulle komma till ett avslut. Vi hade planer på att vara klara i slutet av september. Nu har vi nått en kritisk punkt.

Varför har tiden varit så viktig?

– Medan förhandlingarna pågår är marknaden avvaktande. Saab blöder under tiden och vi har inte kunnat stoppa in några pengar. Eftersom vi inte kunnat få en tidsplan vet vi inte i vilket skick Saab skulle vara.

”Har hängt i luften”

Koenigsegg har haft 40 man som jobbat sju dagar i veckan, 12 timmar om dagen, med affären. Och kockarna har varit åtskilliga i soppan: General Motors, kinesiska Baic, Europeiska investeringsbanken, Riksgälden, regeringen, EU-kommissionen.

– Processerna är beroende av varandra och allt har hängt i luften, säger Christian von Koenigsegg.

Samtidigt uppger han att GM hittills inte genomfört nödvändiga åtgärder för att hålla Saab vid liv tills köpet skulle gå igenom. Och att Koenigsegg därför inte vågar vänta till början av nästa år. Det innebär att Koenigseggs vd inte litar på att Saab håller längre än till januari.

Vad händer nu?

– Jag vet inte.

Finns det något som skulle få er tillbaka till förhandlingsbordet?

– Vi har inte tänkt i de banorna. Vi måste ta ett djupt andetag. Vi hoppas att GM hittar en lösning för att Saab ska kunna fortskrida. Kan vi hjälpa Saab på något sätt så gör vi det.

Hur skulle den hjälpen från er se ut?

– Det har jag ingen aning om, men vi skulle göra vad vi kan.

Nu går Saab Automobiles 3 400 anställda en oviss framtid till mötes. Ägaren GM tänker ”informera om nästa steg” någon gång i nästa vecka.

Men Paul Åkerlund, ordförande för IF Metalls klubb vid fabriken i Trollhättan, vägrar ge upp:

– Det är klart att man funderar på vad som händer nu, men jag tror absolut på Saab. Det är min fasta övertygelse, säger han.

”Tät dialog”

Saabs informationsdirektör Eric Geers vill påminna om att 28 intresserade köpare fanns tidigare i år. Bland dem bedömdes tio som starka och tre fanns med i sluttampen innan Koenigsegg sållades fram.

Regeringen ska nu ha ”tät dialog” med GM för att försöka hitta lösningar för Saab, enligt Jöran Hägglund (C), statssekreterare vid näringsdepartementet:

– Vår uppfattning var att affären kommit väldigt långt och var nära att komma till ett avslut. Samtidigt måste man respektera Koenigseggs beslut, säger han.

ANNONS

Mumin-muggarna för 2022 är här! Förboka dem hos Cervera redan nu!

Extern länk från Cervera

Läs mer och köp här!

Publisert: