Nyheter

Tsvangirai nu premiärminister

Av: 

Tobias Österberg

NYHETER

Zimbabwes oppositionsledare Morgan Tsvangirai installerades på onsdagsförmiddagen som premiärminister i Zimbabwe. Det skedde efter tio års kamp mot president Robert Mugabe, som han nu får dela styret med.

Installationen ägde rum sedan parterna slutligen enats för att rädda det ruinerade landet. De båda antagonisterna kom egentligen överens om att dela makten redan i fjol efter ett skandalartat presidentval som fördömdes av omvärlden. Men fortsatt misstro fördröjde den nya regeringens tillträde.

Tsvangirai har en livsviktig men föga avundsvärd uppgift. Invånarna hoppas att den nya regeringen kan stoppa hyperinflationen, minska den formella arbetslösheten som tros vara över 90 procent, avhjälpa matbristen och hindra den koleraepidemi som hittills har krävt 3 500 människors liv.

Höga förväntningar

Tsvangirai sade i tisdags att han ska prioritera att stabilisera ekonomin och locka utländska investerare. Det kan bli svårt på grund av den internationella lågkonjunkturen och för att västerländska givarländer är misstänksamma mot den diktatoriske Mugabe.

– Förväntningarna på Tsvangirai är höga. Han kommer att få bära den ekonomiska återuppbyggnaden på sina axlar, men folk måste vara tålmodiga om de inte ska bli besvikna, sade ekonomen John Robertson inför installationen.

Mugabe har styrt Zimbabwe sedan självständigheten från Storbritannien 1980 och är en av Afrikas mest slipade politiker. Tsvangirai är en tidigare fackföreningsledare. Han är en erkänt skicklig talare men oprövad när det gäller att utöva verkställande makt.

ANNONS EXTERN LÄNK

REA hos Åhléns – upp till 50 % rabatt på massor av varor!

Åhlens

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter