Läsarna: Domen är ett hån

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-04-17

Läsarna kritiska till Pirate Bay-domen

Domen har fallit: Männen bakom Pirate Bay ska sitta i fängelse och betala ett stort skadestånd.

Det tycker Aftonbladets läsare är fel.

– Denna dom är ett stort hån och bevisar än en gång vilken vilken okunskap om fildelning som det svenska rättsväsendet har, skriver signaturen Xprite i en kommentar.

Nära 90 procent av de 28 000 som kort efter domen hade svarat på Aftonbladets snabbfråga var kritiska till utfallet.

Det syns inte minst i läsarkommentarerna i artiklarna om domen.

Många är upprörda över skadeståndet, totalt över 30 miljoner kronor, som de menar rimmar illa med andra skadestånd i svenska domstolar.

– Jag skäms att jag är svensk! Fängelse 6 skadestånd till miljonärer när vanliga brottslingar går fria för både det ena och det andra!! Några ynka kronor till brottsoffer medans jättarna får ytterligare till sina redan stora högar! Jag undrar även hur mycket skådespelare & artister tjänar på detta?? Inte en spänn.. Usch vilket svek och vilken parodi Tingsrätten är, skriver signatuern Thudor.

Andra är inne på samma linje:

– Helt otroligt hårt straff. Helt sjukt att de straffas enormt mycket hårdare än våldtäktsmän och pedofiler! Känns inte som att brottet står i proportion till straffet, skriver signaturen Pelleban.

– Ja då blev det som vi visste. Hollywood äger det svenskaa rättssytemet också. Jag har aldrig längtat så mycket till ett valår som nu. Frågan e bara om det finns nåt vettigt att rösta på då, skriver Mr Obnoxious.

Några av kommentarerna är dock positiva till utfallet.

– Kom ihåg att det INTE är majoriteten av svenska folket som fildelar olagligt, finns väl knappt en milj fildelare och det bor 9 milj i sverige så lägg ner snacket om att majoriteten skulle tycka synd om dom eller att majoriteten skulle vara för fri fildelning för det är lögn. Bra att lagarna gäller alla, skriver Krobbe.

– Att jämföra skadestånd är ju bara löjligt. Så här fungerar lagen, det är ingen som har kommit på nu, skriver Fireswomp.

aftonbladet.se