Här landar Fuglesang

Reporter: Per Bjurman, Thomas Erikson, TT, Joakim Ottosson

Publicerad:
Uppdaterad:

Discovery tillbaka på jorden

Välkommen hem, Christer!

Klockan 02.53 – efter två uppskjutna försök – landade rymdfärjan Discovery med svensken Christer Fuglesang på Edwards Air Force-base i Kalifornien.

Tunga regnmoln med åska hängde över Kennedy Space Center på fredagen. Det första landningstillfället klockan 23.48 svensk tid beslutade Nasa att ställa in för rymdfärjan Discovery. Även det andra tillfället, klockan 1.23 natten till lördagen, spolierades på grund av det ogynnsamma vädret.

Som alternativ fanns Edwards Air Force Base i Kalifornien med landningstillfällen klockan 2.53 respektive 4.28 svensk tid. Där var väderprognosen lovande.

"Lyckad landning"

Klockan 02.53 landade äntligen Discovery med svensken Christer Fuglesang. Rymdfärjan tog mark och en bromsfallskärm vecklades ut.

De sju astronauterna stannade stanna kvar ombord medan vitklädda Nasa-anställda granskade rymdfärjan för att säkerställa att den är oskadd innan de i säkerhet kan lämna den.

De kommer att genomgå medicinsk undersökning. Därefter sover de över på Edwards-basen innan de i morgon flyger tillbaka till Houston.

"Underbar resa"

I Christer Fuglesangs senaste rapport till Rymdkanalen berättar han att uppdraget till den internationella rymdstationen ISS har inneburit ännu en underbar resa: "Fantastiska vyer, spännande och utmanande arbeten, hjärtligt roligt – och ibland svårt – i tyngdlösheten och allt detta tillsammans med de bästa kollegor man kan tänka sig".

Dyr resa

För Nasa blir turerna kring landningen dyra.

När rymdfärjorna landar i Kalifornien måste de flyga tillbaka till Florida med ett specialbyggt plan och kostnaderna för de operationerna är skyhöga.

Publicerad: