Hoppsan Kerstin, det blev visst valpar!

Av: Ebba Thornéus

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 5 | Foto: MALIN JOHANSSON/NYHETER I NORR
Marie Strinnholm och Sofie Järvi med Bellie, Astro OCH Seppo.

Medan Marie Strinnholm och Sofie Järvi från Arvidsjaur åt lunch passade rottweilern Bellie och vorstehn Astro på att förlusta sig i bilbaksätet.

Resultatet av tjuvparningen blev sju små valpar – och en inflyttad Marie.

Det var i somras när vännerna satt och åt lunch i solen som tjuvparningen inträffade i baksätet på den röda Skodan på hotell Laponias parkering.

– Bellie var höglöpande men vi tänkte att det var lugnt eftersom hon satt i baksätet och Astro i bakluckan. Dessutom var det galler mellan dem. Men när en kompis till oss började ana oråd bestämde vi oss för att gå och dubbelkolla, berättar Bellies matte Marie.

”Såg helnöjda ut”

Väl framme visade sig oron vara befogad.

– När vi kom fram satt både Astro och Bellie i baksätet och såg helnöjda ut. Hur Astro lyckats ta sig dit är fortfarande en gåta.

Efter att ha läst på om parningsakten konstaterade dock vännerna att det lustfyllda kärleksmötet förmodligen inte hunnit leda till något, och glömde sedan bort händelsen.

Men efter några veckor började Marie fatta misstankar om att något inte stämde.

– Jag hade varit borta över helgen och när jag såg Bellie var hon som en tunna på fyra ben.

Blev sambos

Efter ett besök hos veterinären var misstankarna ett faktum - vännerna var med valpar.

– Jag sa till Marie att det enda sättet att lösa detta är att hon flyttar in hos oss, berättar Sofie, som bor tillsammans med sambon Lars och två hundar.

Sagt och gjort. Vännerna blev sambos och den 29 september föddes sju stycken valpar som fick namnen Yolo, Svarte Petter, MissTage, Oopsy Daisy, Oydo, Shit Happens och Hoppsan Kerstin.

”Små underbara olyckor”

Men att namnen skulle bära på glädje var inte självklart från början.

– Först tänkte vi på katastrofnamn, som Tjernobyl, men när valparna väl kom så kände vi att detta var ju ingen katastrof, utan bara små underbara olyckor, berättar Sofie.

Att den oväntade graviditeten ledde till att vännerna både blev mormor och farmor, men också sambos, ser de bara som en dubbel lycka - i olyckan.

– Det har funkat jättebra och varit till stor hjälp. Varken Marie eller jag har varit med om att förlösa valpar tidigare, så efteråt firade vi i champagne, berättar Sofie.

Vardagsrummet blev valphage

Dock är inte alla lika exalterade över det tillfälliga kollektivet.

- Sofies sambo säger att han ska fira med champagne den dagen jag flyttar ut, berättar Marie och skrattar.

Vännerna medger dock att han har sina anledningar.

– När han var och jagade så passade vi på att göra om en massa i huset. Bland annat blev vardagsrummet en valphage, berättar Sofie och tillägger att familjen numera äter middag i soffan. När hundarna inte ligger i den förstås!

– För då får vi sitta på golvet.

På tisdag blir valparna åtta veckor och därmed är det dags för dem att få nya hem. Något som varken Sofie eller Marie vill tänka på.

”Snestegskenneln”

– Vi skjuter det framför oss. Visst känns det bra att vi har hittat jättebra hem till dem men vi kommer att storgråta när de ska hämtas.

Men alla valpar kommer inte att lämna kollektivet.

– Hoppsan Kerstin blir kvar hos mig. Först var jag inte inställd på två hundar men när olyckan ändå var framme tänke jag, varför inte, berättar Marie.

På frågan om vännerna funderat på att starta kennel ihop svarar de skrattandes i kör.

– Vi har ju lyckats skapa en helt ny ras - vorsthweilern - så vi har skojat om att i så fall döpa den till "Snestegskenneln".

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN