Tjädertupp höll familj gisslan - burades in av polisen

Uppdaterad 2017-08-08 | Publicerad 2015-05-09

Tjädrar vilken gangster.

Familjen fick till slut pippi på boven som höll dem gisslan och saboterade deras växthus.

Nu har fågeln burats in av polisen.

En aggressiv tjädertupp ställde till det för en finländsk familj i Sibbo i veckan, skriver TT.

Fågeln släppte inte ut familjen ur huset och hade dessutom sönder deras växthus. Det slutade med att tuppen blev inburad av polisen.

Polisen i Östra Nyland uppger att tjädern hade uppträtt stökigt i flera dagar men i torsdags kulminerade det hela, rapporterar Finska notisbyrån, FNB.

Polisen skriver skämtsamt på sin Facebooksida att tjädern höll familjen som gisslan.

En av de tillkallade poliserna råkade vara jägare. Han lyckades dupera fågeln, fånga den och stuva in den i en transportbur, uppger FNB.

Tjädertuppen fördes till ett djurhärbärge för att lugna ner sig och kunde sedan släppas ut på fredagen.

Det aggressiva beteendet antas hänga samman med hormoner.

Även i Sverige slog ett galet fjäderfä nyligen till. Förra lördagen fick en familj på Singö i norra Roslagen besök av en störig tjädertupp som uppträdde så aggressivt att familjen inte vågade gå ut.

– Man kan kalla det ett gisslantagande, men det är mer som herren på täppan, sa Albin Näverberg, presstalesman hos Stockholmspolisen, till Aftonbladet då.

Även då antogs fågelns terror ha hormonella orsaker, eftersom det är parningstid för tjädern, men även en fråga om revir.

– De kommer inte ut ur sin villa för att tuppen uppfattar människan som en motståndare, en utmanare om dess revir. Och de har väl annat att göra än att sitta inne och kolla på Frankrike och Tyskland i hockey, sa Albin Näverberg till Aftonbladet.

Enligt polisen är aggressiva tjädrar inte ovanliga i dessa tider. De är kända för att till och med kunna attackera bilar med sina vassa klor.

Följ ämnen i artikeln