Inget spår av stulna pingvinungar

avIda Gustafsson

Foto: ATLANTERHAVSPARKEN
Pingvinerna som saknas är bara några veckor gamla och kan inte klara sig på egen hand.

De tre stulna pingvinungarna i norska Ålesund kan vara utsläppta i naturen.

Var de befinner sig är fortfarande ett mysterium.

Men efter mer än ett dygn utomhus lär de inte längre vara vid liv.

Nu har de tre små Humboltpingvinerna varit borta från sina föräldrar i över ett dygn. Ett sökarbete pågår fortfarande i området vid Atlanterparken i Ålesund i västra Norge.

Enligt ett tips som kom till djurparken i gårkväll ska de tre små pingvinungarna ha släppts ut i naturen igen.

Har erkänt

Enligt Dagbladet ska en av pingvintjuvarna erkänt:

– Ja, det var en studentska som kom hit tillsammans med polisen och berättade att hon visste vem det var, för hon var en utav dem. Och det vi har fått höra är att någon av dem har kört ner i området och placerat ut fåglarna i naturen, men vägrar att uppge var. Det ska ha skett i går eftermiddags. Dessa ungar är så små att de inte kan röra sig mer än i närheten där de ställdes ut, säger Rune Veiseth driftledare vid Atlanterhavsparken till tidningen.

Men hoppet om att finna pingvinungarna vid liv är mycket liten.

– De är mycket beroende av sina föräldrar, så vi vet inte om vi kommer att hitta dem vid liv om de ens är här. Det är väl inte så troligt, säger Veiseth.

Utöver det är kan ungarna bli byte för olika rovdjur.

Stals under fest

De tre små pingvinungarna, som är 4-5 veckor gamla, och ett okläckt ägg stals från Atlanterhavsparken under natten till torsdagen. Vid tiden för stölden hade en 200-300 sistaårselever från ett gymnasium fest på området. Övervakningskameror har visat att personer vid två tillfällen tagit sig in på området där pingvinerna befinner sig.

Under gårdagen gick eleverna ut med en ursäkt där de beklagade pingvinstölden. Polisen genomförde även förhör med sistaårselever. Ett flertal sistaårselever har även hjälpt till att leta efter de små pingvinungarna.

ARTIKELN HANDLAR OM

Norge