Konflikten mellan SD och SDU

Ödesvalet: blir ny ordförande för SDU

Av: 

Linnea Järkstig

NYHETER

I dag väljer SDU ny ordförande.

Ett val som kan splittra moderpartiet och ungdomsförbundet.

Att förbundssekreterare Jessica Ohlson kandiderar ses som en stridsförklaring av SD.

– Det är många som fortfarande är osäkra, men det känns bra, säger kandidaten Jessica Ohlson.

Sedan flera år ligger Sverigedemokraternas partiledning i konflikt med ungdomsförbundet SDU. Konflikten trappades upp i våras och ledde till att SDU:s ordförande Gustav Kasselstrand och vice ordförande William Hahne uteslöts från partiet.

I dag, på SDU:s kongress, väljs vem som ska ta över ordförandeposten.

Jessica Ohlson, SDU:s förbundssekreterare, är en tippad kandidat. Men röstas hon fram till nytt ordförande har moderpartiet flaggat för att gå skilda vägar.

– Vi hade en bra dag i går, och jag upplever som att den kan vara till min fördel. Det känns bra, säger Jessica Ohlson.

Mot henne står Tobias Andersson, som har stöd av SD:s partiledning och han har dessutom haft möte med Jimmie Åkesson om sin kampanj.

"En tydlig signal"

I en intervju i partitidningen SD-Kuriren för en månad sedan hotade Jimmie Åkesson att bryta med SDU om Jessica Ohlson skulle få ordförandeposten. Enligt Åkesson skulle det vara en "tydlig signal".

– Då blir den logiska följden att partiet måste fundera över hur ungdomsverksamheten ska bedrivas i framtiden, säger han till tidningen och jämför med hur Socialdemokraterna bröt med sitt ungdomsförbund 1917.

Enligt statsvetaren Jonas Hinnfors är det väldigt ovanligt att moderparti bryter med ungdomspartiet.

– Det är väldigt uppseendeväckande. Partierna brukar kunna leva med att ungdomspartierna är i blåsväder, men det här tyder på en riktigt stark spänning mellan dem, säger han.

Specifikt för SD och SDU är enligt honom att ungdomsförbundet har en starkare nationalistisk grundhållning medan moderpartiet försöker utveckla sig till att ha kvar det nationella dragen, men vill betona det socialkonservativa mera.

– De har inte ens samma mål och då blir det betydligt jobbigare att överbygga det.

Beslutet om ungdomsförbundet ska uteslutas kan endast tas under SD:s landsdagar. Stadgarna ändras om minst tre fjärdedelar eller två tredjedelar av ombuden på landsdagarna vill det.

Kritik mot Åkesson

I går höll Gustav Kasselstrand sitt avskedstal. I talet riktade han stark kritik mot partiledaren Jimmie Åkesson.

– Han utesluter mig hänsynslöst, som sin främste rival. Ungefär som att han är livrädd för mig, som att han fruktade över sin egna politiska framtid om han skulle låta mig vara kvar, säger han i talet.

ANNONS EXTERN LÄNK

Kvällens hetaste match på Oddset: Nederländerna–Ukraina i EM. Den som vet mest vinner mest. Till Oddset. | Spel från AB Svenska Spel. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Svenska Spel

Publisert:

LÄS VIDARE

LISTA: Största skandalerna i SD

ÄMNEN I ARTIKELN

Konflikten mellan SD och SDU

Jessica Ohlson

Sverigedemokraterna

SDU, Sverigedemokratisk Ungdom