Öppnar förundersökning igen efter granskningen i #Fallet

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

29 år gammalt mordfall undersöks igen efter Aftonbladets unika kriminalpodd

1 av 2

Samir, 15, dömdes för mordet på sin styvmamma och historien blev till den hyllade kriminalpodden "Fallet".

Nu öppnar åklagaren upp förundersökningen på nytt – för att utreda om Samir verkligen begick mordet.

– Det är glädjande att åklagaren tycker att omständigheterna som jag har grävt fram också är juridiskt intressanta, säger kriminalreportern Anders Johansson.

Kriminalpodden "Fallet" fängslade under våren och sommaren hundratusentals lyssnare.

I elva avsnitt granskade Aftonbladets kriminalreporter Anders Johansson förundersökningen och domen mot Samir. Enligt tingsrättens bedömning i oktober 1986 hade 15-åringen mördat sin egen styvmor.

Granskade utredningen

Samir dömdes till sluten rättspsykiatrisk vård.

– Jag ägnade mer än fyra månader åt att vrida och vända på alla stenar och kom fram till att Samir måste vara oskyldig till det här mordet, säger Anders Johansson.

På torsdagen beslutade åklagare Anders Tordai vid Västerorts åklagarkammare att återuppta förundersökningen. Han vill bland annat låta förhöra några av de personer som aldrig tidigare har uttalat sig i fallet.

– Det har åberopats bevis som inte tidigare har varit föremål för förundersökning. Och jag anser att de här bevisen sannolikt skulle kunna utgöra en grund för resning, säger Anders Tordai.

Åklagaren vill också dubbelkolla de utlåtanden från sakkunniga som har åberopats. Det gäller dels pensionerade kriminalteknikern Sonny Björks analys av blodet på Samirs tröja, dels yttrandet från Olle Lindqvist, docent i rättsmedicin, som bedömt att mordet måste ha skett medan Samirs pappa och lillebror varit kvar i lägenheten.

”Glad för Samirs skull”

Beslutet innebär att polisen på nytt ska börja utreda mordet på Samirs styvmamma – och att åklagaren vill utreda om Samir verkligen kan ha begått mordet eller inte.

Samirs advokat Sargon de Basso beskriver åklagarens beslut som en stor framgång.

– Det är glädjande att åklagaren intresserar sig för fallet och att man väljer att fästa ett sådant avseende vid den nya bevisningen att man tycker att det finns anledning att återuppta förundersökningen, säger Sargon de Basso.

Anders Johansson välkomnar åklagarens beslut – och kommer att fortsätta granska utvecklingen i fallet.

– Allra mest glad är jag för Samirs skull. Det är en bit kvar kvar innan han kan frikännas men det här är i alla fall ett viktigt steg på vägen, säger Anders Johansson.

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN