Donald Trump vill införa tullar på stål och aluminium

NYHETER

Donald Trump vill införa höga importtullar för stål och aluminium, det sa han vid ett möte med företrädare för stålindustrin i USA.

USA:s president Donald Trump vill införa höga avgifter för att föra in stål och aluminium i landet. Tullavgifterna ska han godkänna nästa vecka.

Beslutet ska hjälpa landets industrier – och även avsluta en långdragen debatt mellan några av Trumps högsta rådgivare. Tullavgifterna är en kontroversiell åtgärd och kan leda till handelskrig mellan USA och andra länder som producerar stål, enligt CNN.

– Det ska blir 25 procent för stål. Det ska bli 10 procent för aluminium. Det blir för en lång tidsperiod, sa Donald Trump på ett möte med företrädare för amerikanska stålindustrin i Vita huset, skriver Politico.

Under mötet sade Trump även att amerikanska företag behandlats orättvist av andra länder under flera decennier och han lovade att återuppbygga den amerikanska stål- och aluminiumindustrin, rapporterar AFP och Reuters.

Foto: Evan Vucci / TT / NTB Scanpix
Trump under mötet med företrädare för stålindustrin.

Risk för prispress

Den svenska stålindustrin sysselsätter tiotusentals personer och från svenskt håll följer man situationen med oro.

– Risken är ju stor att vi får en ytterligare ström av stål in i Europa. Det är ju asiatiskt stål, företrädesvis kinesiskt, till låga priser och med statligt stöd i botten. Det finns en risk för prispress, säger Bo-Erik Pers, vd för den svenska stålindustrins branschorganisation Jernkontoret, till TT.

Han efterlyser att EU-kommissionen ska vidta åtgärder.

– Jag hoppas verkligen att man från kommissionens sida svarar och agerar snabbt, säger Bo-Erik Pers.

Ska diskutera alternativ

Cecilia Malmström, EU-kommissionär med ansvar för handelsfrågor, har tidigare under veckan sagt att man diskuterar olika alternativ. 

– Om han slår hårt måste vi vidta motåtgärder, ska hon ha sagt i samband med ett möte med EU:s handelsministrar, skriver Politico. 

Sveriges handelsminister Ann Linde menar att alla är förlorar på tullarna.

– Vi beklagar Trumps beslut djupt. Alla förlorar på den här typen av skyddsåtgärder, och det gör även USA, säger hon till TT.

Hon anser att EU nu måste reagera.

– Vi kan inte passivt i EU se på när USA inför sådana kraftiga tullar. Enligt regelverket i WTO har man rätt att vidta motåtgärder och det är det vi måste diskutera inom EU, vilken typ av motåtgärder som vi ska sätta in.

Det handlar framför allt om två typer, enligt ministern:

– Det ena kan gälla motåtgärder på andra varor från USA, som slår mot USA:s intressen.

Linde pekar också på att Sverige kan tvingas införa skyddsåtgärder för vår egen ståltillverkning för att skydda landet mot stål som skulle ha sålts till USA men i stället hamnar på den europeiska marknaden och driver ner priserna i Europa.

Utredning på 11 månader

Det var i april som Trump gav USA:s handelsdepartement uppgiften att utreda om metallimporten utgjorde ett hot mot rikets säkerhet. 

Departementet släppte resultatet av utredningen i februari, efter en utredning på nästan 11 månader, och hade då kommit fram till att importen kunde vara ett hot mot USA:s säkerhet, skriver Politico.

Enligt flera amerikanska ska Trumps utspel om beslutet inte vara förankrat i Vita huset. Men uppgifter om att processen bakom beslutet varit kaotisk tillbakavisas av pressekreteraren Sarah Sanders.

– Det är inte en överraskning. Vi kommer att fortsätta göra vad vi kan för att skydda amerikanska arbetare, säger hon enligt CNN.

Trumps första år i siffror 00:41
ARTIKELN HANDLAR OM

Politik

USA