Löfven: ”Vi är på gränsen i mottagandet”

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Statsministern besökte flyktingboenden i Trelleborg

1 av 3

TRELLEBORG/STOCKHOLM. Statsminister Stefan Löfven har i dag besökt flyktingboenden i Trelleborg.

Efter att ha träffat personal och asylsökande, slog han fast:

– Vi är på gränsen för vår kapacitet för mottagandet nu.

Flyktingfrågan är den största politiska frågan just nu. Inte sedan andra världskriget har så många människor varit på flykt i världen som i dag.

Till Sverige kommer varje dag ungefär 2 000 asylsökande och Migrationsverket skrev senast i går upp sin prognos för ensamkommande flyktingbarn till 30 000 för i år.

”På gränsen för mottagandet”

I dag ville Stefan Löfven (S) se hur det går till i mottagandet på plats på flyktingboenden i Trelleborg. Trelleborg är en så kallad ankomstkommun och tar därför ett mycket stort ansvar för de asylsökande. Många av dem som kommer anländer med färja till kommunen.

Efter besöken träffade han media och inledde presskonferensen med att berömma både Trelleborg och andra kommuner för det arbete man just nu utför för att ge människor tak över huvudet och mat på bordet.

– Jag blir varm när jag ser det arbete som utförs, det gör mig varm och stolt att vara statsminister i Sverige, säger Löfven.

– Det är ett fantastiskt arbete som nu utförs, men samtidigt ger man uttryck för det vi vet, att vi nu börjar vara på gränsen för vår kapacitet i mottagandet.

”Alla måste ta ansvar”

Stefan Löfven framhöll att det varit nyttigt för honom att besöka boendena. Och att han under besöket fått en hel del information om vilket behov som finns. Till exempel förenklade regelverk.

Han slog också fast att det är av största vikt att alla nu tar sitt ansvar. Såväl i Europa, där han menade att Sverige, Tyskland och Österrike gör mest, som i de svenska kommunerna där han menar att fördelningen måste bli jämnare.

I morgon fortsätter flyktingförhandlingarna mellan sju av riksdagens partier på regeringskansliet Rosenbad.

”Vill se kortare tider”

Personalen i Trelleborgs kommun har länge haft en svår situation då det har kommit 2 432 ensamkommande flyktingbarn den senaste månaden. Säkerhetschef Malin Ekbladh slog i början av oktober larm och beskrev situationen som nattsvart.

Idag ville personalen påminna Löfven om den tuffa arbetssituationen - att det tar för lång tid innan flyktingar slussas vidare till riktiga boenden.

– De vill gärna se kortare tider i handläggning från myndigheter. Och möjligheter för dem själva att ha förenklade regler så att det fungerar för dem i vardagen. Det har varit nyttigt för mig att se, säger Stefan Löfven.

Det har varit 16 misstänkta brandattentat mot flyktingboenden i år. Hur ska du säkra boendena?

– Polisen säger själv att man vill öka uppmärksamheten kring dessa boenden. Vi måste också hjälpas åt att prata om det i samhället - hur ynkligt detta beteende är och att det är vedervärdigt. Att sätta byggnader i brand och utsätta människor för livsfara.

Vad krävs för att ni ska sätta in mer polisresurser till detta. Måste det till ett dödsfall innan?

– Vi har en diskussion med polismyndigheten hela tiden om hur man ska klara olika situationer för det finns många olika brott som måste förebyggas och beivras runt om i samhället. Den diskussionen för ju regeringen med myndigheten hela tiden.

Publicerad: