Ny prognos: 160 000 asylsökande i år

Mer än dubbelt så många asylsökande än vad Migrationsverket trodde i somras.

160 000 personer väntas komma till Sverige för att söka asyl i år.

Det kan spräcka statens och kommunernas budgetar.

Intresset är stort för Migrationsverkets nya prognos över asylsökande som presenteras imorgon torsdag.

En regeringskälla uppger för TT att i de nya beräkningarna räknar man med att antalet asylsökande i år väntas bli 160 000 personer. För 2016 är prognosen 135 000 personer.

Staten och kommunerna har baserat sina beräkningar av kostnaderna för migrations- och integrationspolitiken på Migrationsverkets prognos från i juli.

Nu har de siffrorna mer än fördubblats.

Statsminister Stefan Löfven uppgav nyligen att över 150 000 asylsökande kan ha kommit till Sverige innan årets slut. Nu blir det förmodligen ännu fler.

Aftonbladet har sökt Stefan Löfven, som inte vill kommentera TT:s uppgifter i kväll.

– Regeringen kommer att kommentera Migrationsverkets prognos när den presenteras, säger Erik Nises, pressekreterare hos statsministern.

Det är också svaret från Moderaterna.

Ökade kostnader

Det innebär flera miljarder i ökade kostnader bara för staten. På kort sikt är det främst boendet för asylsökande som kostar.

År 2014 blev flyktingmottagningen 2,5 miljarder kronor dyrare än vad regeringen hade räknat med på grund av att det kom fler asylsökande än beräknat. Denna gång kan prognosfelet bli betydligt större.

Dessutom tvingas staten hyra allt dyrare bostäder på grund av bostadsbristen.

Även statens kostnader för integration kommer att öka. Framförallt handlar det om ersättningar till kommuner som tar emot dem som fått uppehållstillstånd och om ersättning till flyktingarna.

”Staten måste kompensera”

I den budgetproposition för 2016 som riksdagen nu behandlar och som bygger på Migrationsverkets gamla prognoser, har regeringen avsatt sammanlagt drygt 40 miljarder kronor för flyktingmottagning och integration.

Inte bara regeringen har väntat på den nya prognosen, utan även till exempel Riksgälden, Konjunkturinstitutet och kommunerna. För två veckor sedan presenterade Sveriges kommuner och landsting (SKL) sin ekonomiska rapport. I den fanns bedömningen att kommunalskatten måste höjas med två kronor per hundralapp fram till 2019, bland annat på grund av kostnader för flyktingar.

När det nu ser ut att komma dubbelt så många asylsökande vill nu SKL att staten höjer ersättningarna till kommunerna mer än vad regeringen föreslagit.

– Det är kommunerna som sitter med kostnaderna i knät, och det är vår bestämda uppfattning att staten måste kompensera fullt ut, säger Bettina Kashefi, chefekonom på SKL.

Migrationsverket vill inte kommentera

Pierre Karatzian, presskommunikatör på Migrationsverket, vill inte säga om uppgifterna stämmer.

– Vi kommer att hålla en presskonferens klockan 08.30 på torsdagen. Mer än så vill vi inte berätta, säger han till Aftonbladet.

TT/Aftonbladet

Publisert: