Terrorhotet mot Sverige

Mutar Muthanna Majid jagas för terrorplaner i Sverige

Av: 

John Granlund

Gustaf Tronarp

NYHETER

Han ska ha varit i Syrien och stridit för Islamiska staten.

Nu misstänks Mutar Muthanna Majid, enligt flera källor till Aftonbladet, vara den person som tagit sig till Sverige och gjort att Säpo höjt terrorhotsnivån.

Nu pågår en mycket omfattande polisjakt där bland annat vissa adresser i Stockholmsområdet punktmarkeras.

Enligt Expressen fångades Mutar på bild av en övervakningskamera i samband med att han kom till Sverige.

Mutar Muthanna Majid.
Mutar Muthanna Majid.

På onsdagen fattade Säkerhetspolisen, Säpo, beslut om att höja bedömningen av hotnivån för terrordåd till fyra på den femgradiga skalan. Aldrig tidigare har risken för en terrorattack bedömts som så hög i Sverige.

Säpos höjning ska ha grundat sig på ett konkret hot från en specifik person, som nu är anhåller i sin frånvaro och rikslarm har utfärdats.

En bild som ska föreställa Majid har spridits till alla poliser i yttre tjänst. På det gryniga fotot syns en leende man i profil.

Enligt uppgifter till Aftonbladet är mannen som misstänks ha planerat terrordåd i Sverige den irakiske medborgaren Mutar Muthanna Majid.

Majid uppges vara i 25-årsåldern och ska ha varit i Syrien och stridit för terrororganisationen Islamiska staten. Enligt SVT har Majid någon form av koppling till Sverige. Han ska ha tagit sig hit helt nyligen, via Tyskland.

Enligt uppgifter till Expressen fångades Majid på bild av en övervakningskamera i samband med att han anlände till Sverige. Tidningen uppger att den nya bilden ingår i polisens förundersökning.

Extra bevakning på många platser

Sedan snart ett dygn tillbaka pågår nu en omfattande polisjakt på den misstänkte mannen. Bilar kontrolleras, platser med folksamlingar hålls under uppsikt och extra bevakning har satts in mot strategiska platser som flygplatser, köpcenter, arenor och andra platser där många människor rör sig.

Vid sidan av det bevakas asylboenden som enligt polisens bedömningar kan utsättas för hatattacker.

Samtidigt har poliser fått i uppdrag att punktmarkera ett antal bostadsadresser i Stockholmsområdet.

– Det är Säpo som förmedlat den här listan med ett antal adresser, säger en källa.

På platserna misstänks personer som varit i Syrien och stridit för terrororganisationen Islamiska staten, IS, befinna sig. Också personer som återvänt från Syrien till andra platser än Stockholm ska ha kontrollerats.

”Intensivt operativt skede”

Säpo vill inte bekräfta uppgifterna om den misstänkte terroristens identitet.

”Vi är förhindrade att svara på frågor om detta, förundersökningssekretess råder. Fokus ligger nu på polisens möjlighet att agera”, skriver Säpo på sin hemsida.

Även informationen om den pågående utredningen är begränsad.

– Säkerhetpolisen har tagit emot konkret underrättelseinformation som gjort att vi inlett en förundersökning om förberedelse till terroristbrott, sa Säpochefen Anders Thornberg i går.

– Vi är inne i ett intensivt operativt skede. I nuläget kan vi inte gå ut med mer information.

Efter gårdagens besked har tips strömmat in.

– De kommer hela tiden, säger Hans Vikander, vakthavande befäl vid Säpos presstjänst till TT.

Manar till lugn och uppmärksamhet

Säpochefen Anders Thornberg uppmanar allmänheten att leva som vanligt, men samtidigt iaktta en ”ökad vaksamhet”.

– Det finns ingen anledning till oro.

Trots det uppger många att de känner olust inför utvecklingen. I Aftonbladets morgon-tv manade inrikesminister Anders Ygeman i morse människor till lugn.

– Jag kan förstå att människor är oroliga i dag. Samtidigt vill jag mana till viss besinning, säger han.

Terrorforskaren Hans Brun anser att den förhöjda terrorhotsnivån ska tas på stort allvar.

– Säpo är väldigt restriktiva i sina bedömningar. När de gör så här har de mycket goda skäl till det, säger han.

Poliser ska skapa trygghet

Bland de generella uppgifterna som poliser i fält tilldelats under morgonen finns att leta "felbeteenden" – och att agera om man ser något som sticker ut från det normala.

Enligt Expressen, som också rapporterar om hans identitet, uppmanas poliser att kontakta riksenheten för säkerhetsmål om de anträffar honom. Nationella insatsstyrkan har satts i beredskap.

Samtidigt uppges en stor del av polisarbetet gå ut på att prata med människor som rör sig i stadsmiljön i syfte att skapa trygghet. Rådet till allmänheten, som polisen ska förmedla, är desamma som Säpochefens och inrikesministerns: var inte rädda – men var vaksamma.

Inrikesminister Anders Ygeman har uppgett att det inte är bekräftat att mannen befinner sig i Sverige. Enligt källor till norska NRK har myndigheterna där fått information om att han kan vara i Norge.

Ring polisen på 114 14 om du har upplysningar om den misstänkte mannen.

OBS! Viktig information!

När den här artikeln skrevs var den 22-årige mannen misstänkt för förberedelse till terrorbrott. Söndagen den 22 november beslutade åklagaren att försätta honom på fri fot och han är inte längre misstänkt för något brott.

Läs mer om terrorhotet mot Sverige

STEFAN LÖFVEN: Svarade på tittarnas frågor TV

BILDER: Här lämnar den misstänkte polishuset

SAMMANFATTNING: Misstänkte terroristen gripen – detta vet vi

DEN GRIPNE: Har bott i Sverige sedan september

VÄNNEN: ”Han sa att han flytt från IS”

LEIF GW PERSSON: ”Något är fel här”

JAKTEN FORTSÄTTER: Säpo jagar fler misstänkta

DETTA HAR HÄNT: Höjd terrorhotnivå i Sverige

BAKGRUND: Terrorhotet mot Sverige

För första gången någonsin har Säkerhetspolisen höjt nivån för terrorhot till fyra på Sverige.
Orsaken är konkreta uppgifter om planer på ett terrordåd.

Onsdagen den 18 november meddelade Säkerhetspolisen, Säpo, att nivån för terrorhot i Sverige har höjts från en trea till en fyra på den femgradiga skalan.

En fyra innebär att hotnivån bedöms som hög. Konkret innebär det att Säpo anser att sannolikheten att aktörer har avsikt och förmåga att genomföra attentat är hög.

Enligt Säpochefen Anders Thornberg beror höjningen på att det kommit ”konkret underrättelseinformation” som gör att en förundersökning om förberedelse till terroristbrott inletts.

Källor uppger för Aftonbladet att hotet kommer från en man vid namn Mutar Muthanna Majid. Han uppges komma från Irak, och ska vara i 25-årsåldern. Vidare ska han ha stridit i Syrien för Islamiska staten IS. Majid tros ha tagit sig till Sverige via Tyskland. Enligt uppgifter misstänks han planera terrordåd i Europa.

Hotnivån har aldrig tidigare legat på en så här hög nivå i Sverige. Enligt polisen bör man inte vara orolig, men Säpochefen uppmanar trots det människor att vara ”extra vaksamma”.

Polisen kommer att öka bevakningen av platser där många människor rör sig och objekt som bedöms som extra strategiskt intressanta.

Efter Säpos beslut har även Försvarsmakten höjt sin hotnivå till en fyra på en femgradig skala. Det innebär att hotet bedöms som högt.

ANNONS

SISTA CHANSEN: Upp till 25 % på solskydd för alla hudtyper hos MEDS

Extern länk från MEDS

Beställ här

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

Terrorhotet mot Sverige

ÄMNEN I ARTIKELN

Terrorhotet mot Sverige

Syrien

Säpo

Mutar Muthanna Majid