Julius, 16, skyddade tiggare – fick stryk

avEbba Thornéus

NYHETER

Två berusade män slog och sparkade en tiggare blodig utanför Västertorps tunnelbaneuppgång under lördagskvällen.

16-årige Julius bestämde sig för att ingripa, och fick då själv en smocka så att han svimmade.

– Trots att de sa att de äter sådana som mig till frukost så tvekade jag aldrig, säger Julius dagen efter tumulten.

Händelsen inträffade i lördagskväll när 16-årige Julius Fors och hans kompis skulle handla mat i närheten av Västertorps tunnelbanestation i södra Stockholm. De hörde då skrik och såg en stor och kraftig man som sparkade och slog på en romsk tiggare.

– Vi sprang dit och frågade vad han höll på med och då började han skrika på oss och frågade om inte vi misshandlade tiggare, vilket vi sa att vi inte gjorde. Då frågade han oss om vi var svenskar och när vi sa ja svarade han att det var bäst för oss.

”Folk stod och såg på”

Mitt under pågående diskussion kom ytterligare en man till platsen och började tjafsa med Julius och hans kompis.

– Han var väldigt hotfull och sa att han käkar sådana som oss till frukost, berättar Julius.

Männen, som var i 50-årsåldern, ska enligt vittnen på platsen ha uppträtt mycket berusade. Samtidigt berättar Julius att stod det flera personer runtomkring och bara såg på.

– Folk stod bara och tittade och när vi bad dem om hjälp gick de iväg några hundra meter och fortsatte titta, berättar Julius besviket.

Det var först när ett gäng 25-åriga killar kom till platsen som Julius och hans kompis fick hjälp och han bad killgänget att ringa polisen.

Fick själv ett knytnävslag i ansiktet

Då utdelade en av de berusade männen plötsligt ett knytnävslag mot Julius tinning så att han svimmade av och föll till marken. När han vaknade till igen hade både polis och ambulans kommit till platsen.

Polisen grep de båda männen på platsen och de fördes till stationen där de fick nyktra till. Två anmälningar om misshandel upprättades i samband med händelsen. Enligt Peter Brottman, arrestbefäl på polisen i Västberga, släpptes båda efter förhör, men misstankarna om misshandel kvarstår. Han berättar att man även ska utreda om det kan röra sig om ett hatbrott.

– De båda männen är fortfarande misstänkta för misshandel, men jag kan i dagsläget inte uttala mig om det är ett hatbrott eller ej.

”En självklarhet att agera”

På frågan hur Julius känner efter händelsen svarar han att han mest är arg.

– Det känns bra att jag ingrep men jag är fortfarande förbannad över att sådana här saker sker.

Tvekade du någon gång på att du skulle ingripa?

– Nej, aldrig. För mig är det en självklarhet att man ingriper när någon behöver hjälp. Klart att jag var rädd då männen var så stora. Men det var först efteråt som jag förstod att något riktigt illa kunde ha hänt mig.

Hur gick det för tiggaren som blev misshandlad?

– Han blödde kraftigt från munnen då han fick ta emot så många slag, men jag såg honom tidigare i dag sitta på samma ställe igen. Men han mår väl skit, antar jag.

Kunde slutat väldigt illa

På frågan vad han tror hade hänt om han inte ingripit svarar han att det förmodligen hade kunnat slutat väldigt illa.

– Tiggaren blev blev rejält slagen och om inte gänget hade kommit och hjälpt oss så vet jag inte riktigt hur det skulle gått. Förmodligen hade både han och jag ha fortsatt blivit rejält slagna.

Julius mamma Maria berättar att hon är väldigt stolt över sin son.

– Jag är stolt över att han vågade ingripa, trots att det var två storvuxna män. Det krävs kraft och mod för att göra en sådan sak.

ARTIKELN HANDLAR OM