Saudiske ambassadören tillbaka i Sverige

1 av 4
NYHETER

Saudiarabien sänder tillbaka sin ambassadör till Sverige och de diplomatiska relationerna är därmed normaliserade, uppger utrikesminister Margot Wallström.

– Det är jag förstås väldigt nöjd och glad över, säger hon till Aftonbladet TV.

Hon står dock fast vid sina tidigare uttalanden om landet.

Saudiarabiens ambassadör i Sverige, Ibrahim bin al Brahim, återvänder till Sverige. Det bekräftade utrikesminister Margot Wallström vid en pressträff på lördagen.

– Vi kan omedelbart normalisera våra relationer och vi kan hälsa den saudiska ambassadören tillbaka till Sverige. Vi kan reda ut missförståndet att vi förolämpat världsreligionen islam.

Normala relationer

Saudiarabien kallade hem ambassadören i samband med att Sverige avslutade det militära samarbetsavtalet i mars. Beskedet att han nu återvänder innebär en återgång till normala diplomatiska relationer länderna emellan.

– Det är jag förstås väldigt nöjd och glad över, säger Wallström till Aftonbladet TV.

Utrikesministern vill dock inte backa från sina tidigare uttalanden, där hon bland annat kallade piskstraffet för bloggaren Raif Badawi för ”medeltida”.

– Jag backar inte från det jag har sagt, jag har gott folkligt stöd, säger hon till Aftonbladet TV.

Brev från svenske kungen

Saudiarabiens beslut att sända tillbaka sin ambassadör kom efter ett möte under gårdagen mellan regeringens sändebud Björn von Sydow och den saudiska statsledningen under ledning av kung Salman.

– Jag har framfört att vi beklagar om det kommit känslor av missförstånd kring vad som sagts från den svenska sidan, och framför allt att vi vill ha dialog, svarar von Sydow på frågan om Sverige har bett om ursäkt.

Björn von Sydow lämnade över ett brev från kung Carl XVI Gustaf till kung Salman. Innehållet i brevet ville varken han eller Wallström kommentera.

Mötet ska inte heller ha behandlat det uppsagda militära samarbetsavtalet.

– Det är viktigt att tala med Saudiarabien, inte bara om Saudiarabien. Jag vill också nämna att ingenting i våra samtal, kontakter, har berört det av Sverige uppsagda avtalet med Saudiarabien om det militära samarbetet, säger Björn von Sydow.

Löfven: Inte vår avsikt

Statsminister Stefan Löfven kommenterar de återupprättade diplomatiska förbindelserna med Saudiarabien under sitt besök i Kina. Han vill inte direkt svara på frågan om Sverige bett om ursäkt.

– Vi har klarat ut eventuella missförstånd om att vi skulle ha förolämpat islam, vilket vi aldrig har gjort.

– Vi beklagar om vi har agerat så att det har uppfattats som att vi på något vis har nedgraderat Saudiarabien som nation, det har aldrig varit vår avsikt och det har vi inte gjort.

ARTIKELN HANDLAR OM