Nu höjs radio- och tv-avgiften

avVictor Stenquist

1 av 2

För ett par veckor sedan föreslog public service-bolagen en höjning av radio- och tv-avgiften.

Nu är summan fastställd.

Avgiften blir 12 kronor dyrare per månad i den första höjningen sedan 2009, skriver DN.

I Sveriges Radios budgetunderlag som i slutet skickades till Kulturdepartementet föreslogs en höjning med radio- och tv-avgiften med 96 kronor per år från 1 juli, för att därefter ha en årlig höjning med två procent, skrev Resumé.

Pengarna är slut

Nu har beskedet kommit och den första höjningen sedan 2009 innebär att avgiftshöjningen blir 12 kronor per månad, eller 144 kronor per år med start 1 juli.

Årsavgiften ligger nu på 2 076 kronor och kommer efter höjningen ligga på 2 220 kronor.

– Vi gör det därför att pengarna är slut på kontot för public service, det så kallade rundradiokontot. Och anledningen till att pengarna har tagit slut är att avgiften inte har höjts på hela sex år, säger kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke till Dagens Nyheter.

En anledning är att programbolagen fått sina medel uppräknade med två procent årligen, men att intäkterna inte ökat i samma takt.

Kan bli skatt

Men hela systemet med radio- och tv-avgift kan stå inför en helrenovering. En parlamentarisk utredning ska nämligen utreda om avgiften i stället ska ersättas med en skatt.

Samtliga partier i kulturutskottet var eniga i att tillsätta kommittén som ska ha en plan på finansiering i god tid innan nuvarande sändningstillstånd för Sveriges Television och Sveriges Radio går ut 2020, enligt TT.

ARTIKELN HANDLAR OM