Skavlan: ”Fel att inte ställa kritiska frågor”

1 av 4
NYHETER

Fredrik Skavlans intervju med SD:s partiledare Jimmie Åkesson har väckt många reaktioner.

Framför allt tycker många tittare att programledaren ställde för tuffa frågor.

– Det skulle ha varit helt, helt fel att bjuda in honom till studion utan att ställa kritiska, politiska frågor, säger Skavlan själv till NRK.

I fredags sändes intervjun med Åkesson i tv-programmet ”Skavlan” i SVT.

Och många är de som har en åsikt om den.

Fredrik Skavlan har både hyllats och kritiserats för att ha ställt tuffa frågor till Åkesson.

Hundratals anmälningar

Fram till i går hade 300 anmälningar lämnats in till Granskningsnämnden och runt 800 personer hört av sig till SVT:s Tittarservice.

– Därutöver har vi också blivit  taggade i sociala medier. Det är mer än vad vi brukar få efter andra program, sa Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör på SVT, till TT då.

Aftonbladets Lena Mellin skrev om saken i en kolumn i går: ”Möjligen är Sveriges Television ovana av trollattackerna från SD:s följare. Men vi som inte är det vet att mejlkorgen snabbt blir överfull för absolut ingenting”.

”Är en kontroversiell politiker”

Nu säger progamledaren själv att varken han eller redaktionen för ”Skavlan” hade för avsikt att göra ”mys-tv” av intervjun.

Jimmie Åkesson är en väldigt kontroversiell politiker. Han representerar ett väldigt kontroversiellt parti som enligt många har extrema värderingar. Det skulle ha varit helt, helt fel att bjuda in honom till studion utan att ställa kritiska, politiska frågor. Då hade jag fått ännu mer kritik, säger Skavlan till norska NRK.

Han fortsätter:

– Det är naturligt att man ställer lite tuffare frågor till en kontroversiell person. Om jag inte hade gjort det hade jag varit den första journalisten som intervjuat Jimmie Åkesson utan att ställa tuffa frågor.

Sofia Roström Andersson

ARTIKELN HANDLAR OM