Hilkka Risberg, 70, är sniglarnas skräck

NYHETER

GÄVLE. Hilkka Risberg, 70, är omtyckt av villa- och radhusägarna i Gävle  – men inte av mördarsniglarna i omgivningen.

Under senaste fem-sex åren har hon jagat sniglar varje sommar.

Under rekordåret fick nära 25 000 sniglar sätta livet till. Totalt är det betydligt fler.

– Ja, långt mer än 50 000 , säger hon och lyfter på en plankbit i gräset framför Aftonbladets reporter.

Sekunder senare är det tack och adjö för ytterligare tre mördarsniglar.

– De äter allt de kommer över i trädgårdarna och har bara människorna som sina fiender. Så det gäller att hålla dem borta om man vill ha fint i trädgården.

”Gillar inte koppar”

Hilkka använder en vässad pinne som hon dödar sniglarna med. Men för de som inte tycker om att ta livet av krypen har hon ett tips att komma med för att hålla dem borta från blommor och grönsaker i trädgården.

– Jag upptäckte av en tillfällighet att mördarsniglarna inte gillar koppar. Jag hade köpt Tagetes som jag planterade i en gammal kopparkruka. Grannen hade också köpt. Hon fick sina uppätna samma dygn av sniglarna men mina stod orörda kvar. Och jag anade att det hade med kopparn att göra.

Hilkka åkte runt i affärer och letade efter koppartejp.

– Men det var svårt att hitta så jag började med att linda koppartråd runt krukor i trädgården. Det gav effekt. Och senare fick jag tag på koppartejp som jag nu har lindat runt alla mina krukor och pallkragar och slipper påhälsning av mördarsniglar där.

”Har slutat med medel”

Men tro inte att mördarsniglarna kan känna sig lugna i omgivningen ändå.

– Nej, jag gör mina rundor om kvällarna nu också. Men har minskat på området jag söker av. Och de jag hittar tar jag bort. Men jag har slutat att räkna och bokföra dem efter rekordåret.

– Det finns ju medel att lägga ut som också tar död på mördarsniglar?

– Jag har köpt och provat men såg att även vinbergssnäckorna tog sig dit och skulle gå samma öde till mötes. Så jag slutade med medlet då jag inte vill snäckorna något ont.

ARTIKELN HANDLAR OM

Gävle