Anna Ardin ljuger och missförstår medvetet

Sturmark: Gadban har förstås inte hetsat mot muslimer, det är Ardins obehagliga fantasier

Christer Sturmark är ordförande för förbundet Humanisterna och förläggare för Hanna Gadbans bok "Min jihad"

Styrelseledamoten i Socialdemokratiska Tro och solidaritet Anna Ardin har uppenbarligen inte läst en enda rad i boken ”Min Jihad”, som speglar den liberala muslimen Hanna Gadbans värderingar här och nu.

I sitt svar på min debattartikel fortsätter hon istället anklaga Gadban och gräva fram några år gamla och i affekt formulerade Facebookinlägg som Gadban redan bett om ursäkt för. Detta och klick på ”Gilla”-knappen lägger Ardin till grund för att avfärda någon som rasist och hetsare mot folkgruppen muslimer.

Ardin står fast vid att Gadban ägnat sig åt hets mot muslimer och säger sig vara djupt oenig med mig då jag hävdar att den som påstår att någon hetsat mot en etnisk grupp bör polisanmäla händelsen, eftersom hets mot folkgrupp är ett allvarligt brott. Ardin håller sig uppenbarligen med antingen en alternativ syn på vad brottet innebär eller anser att svensk lag har för höga beviskrav. I själva verket har Gadban förstås aldrig hetsat mot muslimer, det inser alla som läst hennes bok. Detta handlar istället om Ardins fria och djupt obehagliga fantasier.

Det finns för övrigt två huvudproblem i Ardins texter, förutom den obehagliga tonen och ovanan att smeta rasism och islamofobi på alla som inte förstått världen lika bra som hon själv: Hon far med rena osanningar och ”ändamålsenliga” missförstånd och hon lever inte som hon lär. Några exempel:

• Gadban har tydligt förklarat att hon inte ifrågasätter moskéers existens i allmänhet, utan enbart dem som odlar en radikalisering av islam.

• Ardin godtar inte Gadbans berättelse som ”kritik inifrån” med motiveringen att hon har brutit med sin muslimska uppväxt och inte praktiserar muslimska religiösa sedvänjor. Logiken haltar dock eftersom Ardin uppenbarligen tycks ha missat det faktum att vara icke praktiserande inte per definition innebär att vara icke troende. Med vilken rätt bedömer Ardin vilken sorts religiös tro Gadban omfattar?

• Gadban påstås ifrågasätta kvinnors rätt att bära slöja. I själva verket har hon gång på gång sagt att vuxna kvinnor får fritt välja att bära slöja, men ingen ska tvingas till det. Ardin försöker här komma undan med en ren lögn.

• Ardin påstår sig ha bett Gadban om ursäkt. Den löd så här: ”Förlåt, ångrar att jag sa rasist, bra om du vill sluta hetsa mot muslimer. Grattis till funnen tro.” Denna förolämpning kallar Ardin alltså ursäkt.

• Ardin har beskyllt Gadban för muslimhets och rasism ”för att uttalandena hetsar mot människor i grupp, enbart baserat på deras tro eller ursprung”. Själv skriver Ardin (senaste veckan) ”orkar inte ens fem-tio arga vita män när de kommer i flock” och ”Tusen vita liberaler har gått ihop med tusen fascister och skjuter (fd) ex-muslimer framför sig”.

Ardins intresse för hudfärgen hos de människor som hon diskuterar med är häpnadsväckande hög. Vad brukar det sättet att särbehandla vissa människor och grupper kallas?

Christer Sturmark, bokförläggare och författare