Terrordådet kostade dem knappt 40 000

1 av 6
NYHETER

Terrorattacken i San Bernardino har åter fått den amerikanska vapendebatten att blossa upp.

För Syed Farooks och Tashfeen Maliks var det både enkelt och billigt att skaffa vapen och materiel till dådet.

De två kan ha lagt ut så lite som knappt 40 000 kronor.

Syed Farook och Tashfeen Malik dödade 14 människor och skadade ett tiotal andra när de öppnade eld på julfesten i San Bernardino. Dådet fick snabbt USA:s president Barack Obama att åter ta upp problemet med dödligt vapenvåld i landet.

Många tycker att det är alldels för lätt att få tag i vapen och att reglerna inte är likadana i de olika delstaterna.

NBC News har undersökt ytterligare en aspekt av frågan. De har genom testköp tittat på hur mycket pengar Syed och Tashfeen kan ha behövt lägga på sitt dåd – och det är inga astronomiska summor det handlar om.

Radiostyrd bomb

De två terroristerna hade tillverkat ett flertal bomber genom att använda stålrör, explosivt pulver och radiostyrda bilar. De hade tillräckligt med materiel för att bygga mer än 20 stycken rörbomber. Paret lämnade några ihopknutna bomber, som de fäst på delar av en radiostyrd bil, i festlokalen. Tanken var att fjärrutlösa apteringen, men paret misslyckades.

Enligt NBC kostade de fyra radiostyrda bilarna drygt 2 500 kronor, järnrören knapp 4 700 och 1,8 kilo explosivt pulver 850 kronor. För att köpa pulvret fick NBC:s medarbetare fylla i en blankett och visa identifikation. Totalt kostade bombdelarna 8 161 kronor.

1 700 skott för femtusen

De mest kostsamma inköpen för Syed och Tashfeen var de fyra vapen de använde i attacken. NBC köpte två halvautomatiska gevär och två pistoler, likt de två terroristerna. De senare kostade strax under 6 200 kronor medan gevären tillsammans kostade över 12 300 kronor.

Till de fyra vapnen hade Syed och Tashfeen 1 700 skott. Priset: 5 100 kronor.

Allt som allt fick de två lägga ut 25 500 för vapen och ammunition.

NBC genomförde aldrig vapenköpen. I den vapenbutik nyhetskanalen gick till måste man som köpare vara invånare i delstaten Kalifornien, inneha giltig identifikation och fylla i en deklaration över brottshistorik och eventuella psykiska problem. Därefter ska också en bakgrundskontroll genomföras innan köpet kan genomföras. Mellan varje köp måste det sedan gå 30 dagar.

”Skulle rädda liv”

Slutligen hyrde Tashfeen och Syed en stadsjeep, vilket NBC också gjorde för omkring 3 700 kronor. Slutsumman för vapen, ammunition, bomber och hyrbil blir 38 278 kronor med dagens växelkurs.

Syed och Tashfeen dödades efter en biljakt i närheten av sitt hem i Redlands, Kalifornien.

Delstatens viceguvernör vill se hårdare vapenlagar och har uttryckt oro över vilken lätthet terroristerna byggde upp sin vapenarsenal.

– Vi har ännu inte alla fakta. Men vi vet utan tvivel att en reform, om än inte skulle förhindra alla skjutningar, skulle rädda liv, säger Kaliforniens viceguvernör Gavin Newsom.

Han har föreslagit att magasin med hög kapacitet ska förbjudas och att bakggrundskontroller också ska gälla för köp av ammunition.

ARTIKELN HANDLAR OM