Brott

Spår av slagsmål i mordoffrets hem

Av: 

Oskar Forsberg

Per Kudo

NYHETER

Två 13-åringar misstänks för mord

VARBERG. Två 13-åriga pojkar misstänks för mordet på en 65-årig man som hittades död i Derome utanför Varberg i tisdags.

Enligt uppgifter till Hallands Nyheter tyder polisutredningen på ett inbrottsförsök som gick överstyr.

De misstänkta pojkarna är enligt polisen på rymmen från ett familjehem. De hämtades till förhör i Göteborgsområdet på tisdagskvällen.

Polisen vill inte kommentera vad som sades under förhöret.

Men enligt polisen framkom det uppgifter som ledde utredningen mot 13-åringarna.

Spår av slagsmål

Enligt Hallands Nyheters källa tror polisen att det pågått någon sorts slagsmål inne i bostaden. Flera föremål var sönderslagna och några av husets fönsterrutor var trasiga när polisen kom till platsen.

Det skulle kunna innebära att mannens död gick föregicks av ett inbrottsförsök.

Den tekniska undersökningen kan ge svar på frågan.

– Det går inte att hålla på och förstöra och ha slagsmål utan att det sätter sina spår på kläder, eller ger något märke på kroppen, glassplitter kan sitta kvar i håret och något korn från brottsplatsen kan fastna, säger källan till tidningen.

”Overkligt att det händer här”

Det finns vittnesuppgifter som pekar mot pojkarna. Enligt polisen har också ett "föremål som knyts till en av pojkarna" hittats i närheten av brottsplatsen.

En granne såg pojkarna under morgonen vid 6.45-tiden.

– De kom gående här nere på vägen, jag trodde de hade missat bussen och ropade på dem men de svarade inte, säger han till Aftonbladet.

Grannen berättar att pojkarna var klädda i mörka jackor och att en hade ryggsäck.

– Men jag såg dem för dåligt för att veta säkert. Jag ringde i alla fall polisen och berättade vad jag sett, säger han och tillägger:

– Det känns overkligt att det händer här.

Förnekar brott

Advokat Anders Roy företräder en av de misstänkta 13-åringarna.

– Min klient förnekar brott, säger han.

Advokaten berättar att det i natt hölls ett kort förhör.

– Jag känner inte min klient så bra än men min uppfattning är att han blev förvånad när han fick höra misstankarna mot honom.

Polisen vet ännu inte hur länge mannen varit död.

– Vi har inte lyckats fastställa när det här har inträffat men det handlar om max några dagar, säger Tommy Nyman, presstalesperson vid polisen i Halland till Hallands Nyheter.

Polisen har spärrat av ett mycket stort område runt huset som ligger avsides intill riksväg 41 utanför Varberg. Strax efter lunch i dag anlände kriminaltekniker till tomten.

Klockan 13.45 började en hundpatrull söka av ett gräsområde mellan huset och vägen.

Minst en av husets glasrutor är krossade. Vid huset står också en bil vars bakruta och ena sidoruta är sönderslagna.

"Ytterst ovanligt"

De två mordmisstänkta pojkarna är inte straffmyndiga. Polisen kan ändå hålla förhör med dem för att försöka ta reda på deras eventuella skuld.

Men det blir upp till socialtjänsten att ta hand om dem.

– Själva utredningen bedrivs som en vanlig mordutredning. Men eftersom de är under femton år kan de inte anhållas eller häktas. Vi kan ändå hålla förhör med dem för att utreda skuldfrågan och utreda om det finns någon straffmyndig person inblandad, säger Tommy Nyman till Aftonbladet.

Vet ni mer om händelseförloppet i dag?

– Vi har ingen tydlig bild av händelseförloppet. Vi har mycket teknisk bevisning men vi har ännu ingen bra uppfattning om varför detta skett.

Cecilia Bergsten, chef för grova brottsgruppen i Halland, säger så här i ett pressmeddelande:

– Det är ytterst ovanligt att så unga personer misstänkts för ett så grovt brott som mord. Vi måste metodiskt fortsätta samla spår från brottsplatsen för att få en bild av händelseförloppet. Samtidigt håller vi förhör med pojkarna som nu är omhändertagna av socialtjänsten.

Hittades död av anhörig

Den 65-årige mannen hittades död i går vid lunchtid. Det var en anhörig som hittade mannen. Till en början larmades polisen om ett misstänkt inbrott vid platsen.

Men snart ändrades brottsrubriceringen till mord.

– Omständigheterna kring bostaden och hur kroppen ser ut gör att vi misstänker mord eller dråp, sa Tommy Nyman till Aftonbladet i går.

ANNONS

Allt för din bästa vän 😺 upp till 30% på Djur hos MEDS!

Extern länk från MEDS

Beställ här

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

Brott

ÄMNEN I ARTIKELN

Brott

Inbrott