Lejonet Cecils "bror" ryktades vara död

Av: Niklas Eriksson, Mathias Asplund

Publicerad:
Uppdaterad:

Jericho mår fint – och parar sig

1 av 3 | Foto: BRENT STAPELKAMP / CATERS NEWS
Jericho och Cecil tillsammans.

Efter att Cecil, 13, skjutits av en amerikansk tandläkare är alfahanens "bror" Jericho ungarnas hopp.

Då uppgavs Jericho ha dödats av tjuvjägare.

Men det var ett falsklarm – Jericho uppges nu festa till det med att äta giraff och hänga med en flamma.

Tandläkaren Walter J. Palmer betalade 400 000 kronor för att döda lejonet Cecil. Något som väckt avsky och engagerat människor över hela världen.

Cecils död innebar också att hans sex lejonungar riskerade att dödas. När en ny lejonhane tar över dödar han nämligen ungarna för att själv para sig med flockens lejoninnor. Så lyder naturens lag, enligt experterna.

Hoppet står därför till Jericho. En lejonhane som inte är Cecils biologiska bror, utan en följeslagare som varit näst i tur i hierarkin.

Experter från universitetet i Oxford tror att han kommer att skydda de små ungarna mot andra hanar som försöker ta makten över flocken.

– När en hane dör och hans försvagade koalition tas över brukar de nya hanarna döda föregångarens ungar. Det kanske inte sker för att Cecils bror håller fortet, säger professor David Macdonald, projektledare för Wildlife Conservation Unit, WildCRU.

"Jericho sköts till döds"

Lejonhanen har setts tillsammans med flocken i Hwange National Park. Det bekräftas av Johnny Rodrigues, ordföranden för Zimbabwes insatsgrupp för naturvård. Ungarna lever och mår fint.

– Allt är bra. Jericho har tagit över flocken och alla ungarna är säkra, säger han till Mailonline.

Men på lördagen rapporterades att Jericho hade dödats av tjuvjägare.

”Det är med stor sorg och avsky som vi meddelar att Jericho sköts till döds vid 16-tiden i eftermiddag. Vi är förkrossade” skriver Johnny Rodrigues på välgörenhetsorganisationen Zimbabwe Conservation Task Forces Facebook-sida.

Nya uppgifter: "Han parar sig"

Några timmar senare kom nya uppgifter, som kunde betyda att Jericho fortfarande lever. Lejonforskaren Brent Stapelkamp vid Hwange Lion Research Project följer Jericho via gps-signaler och uppgav att lejonet verkar vara vid liv.

– Han verkar vara vid liv och må bra så vitt jag kan se, säger Stapelkamp enligt nyhetsbyrån Reuters.

En annan naturvårdare sa att Jericho setts i sällskap med en hona och "troligtvis parar sig", enligt The Guardian.

Zimbabwes National Parks and Wildlife Management avfärdade ryktet om Jerichos död på söndagen.

"Jericho är fortfarande är vid liv", skrev de i ett uttalande och bad om ursäkt för felaktiga uppgifter.

Sedan kom även uppgifter om att Jericho mår bra och festade till det med att äta på en död giraff tillsammans med en lejonhona, skriver National Geographic.

"Amerikas mest hatade man"

Den amerikanske tandläkaren Walter Palmer är nu "Amerikas mest hatade man", hävdar den populäre programledaren Jimmy Kimmel. Det är oklart var Palmer befunnit sig sedan han lämnade Zimbabwe.

Hans tandläkarklinik är stängd och de amerikanska myndigheterna ska, trots upprepade försök, inte ha lyckats få tag på honom.

– Jag är säker på att han vet om att vi letar efter honom. Vi har gjort upprepade försök att kontakta honom, sa Ed Grace, utredningschef på den amerikanska jaktmyndigheten till Washington Post.

Zimbabwe vill att amerikanen utlämnas till landet.

Publicerad: