Öppna moderater bjöd in näthatare – backar efter kritik

NYHETER

Liknade feminism vid cancer – bjöds som talare under Pride

Anna Kinberg Batra (M) på Stockholm Pride tillsammans med Öppna moderater

Öppna moderater bjöd in Milo Yiannopoulos – en debattör som liknat feminism vid cancer och sagt att transpersoner har en hjärnsjukdom – att tala under Prideveckan.

Bokningen ledde till högljudd kritik och nu backar förbundet.

”Vi gjorde en felbedömning genom att bjuda in honom”, skriver Öppna moderater på sin Facebooksida.

Festivalen Stockholm pride inleds på måndag och som vanligt kommer det att hållas debatter och seminarier om hbtq-frågor.

Till ett av dessa planerade evenemang var den homosexuelle brittiske debattören Milo Yiannopoulos inbjuden av Moderaternas hbt-förbund Öppna moderater. 

Under onsdagen skrev DN om den kontroversiella bokningen och rapporterade då att Yiannopoulos tidigare liknat feminism vid cancer och sagt att transpersoner har en hjärnsjukdom. Han stängdes även nyligen av på Twitter efter att ha uppmuntrat till rasistiska tweets, enligt Gizmodo.

”Det är förskräckligt”

Efter DN:s artikel möttes Öppna moderater av stark kritik på sociala medier.

– Det är förskräckligt att Öppna Moderater bjuder in honom. Det är mycket problematiskt att stödja en person som så aktivt och tydligt uttryckt sig transfobisk och islamfobiskt och sprider stark hatretorik, säger RFSL:s ordförande Frida Sandegård till DN.

När Aftonbladet når Öppna moderaters förbundsordförande Fredrik Saweståhl vill han inte kommentera bokningen.

– Du får vänta tills vi har skickat ett uttalande, säger han.

Backar: Felbedömning

Strax efteråt publicerade Öppna moderater ett inlägg på Facebook där det framgår att man ställt in evenemanget där Yiannopoulos skulle ha medverkat.

Öppna moderater skriver att man gjort en felbedömning när man bjudit in honom.

”Yiannopoulus är känd som en homosexuell republikansk aktivist och han är en supporter till Donald Trump. Det är för oss svårt att förstå vad som ligger bakom att det finns homosexuella som stödjer honom. Det var för att få veta mer om det och diskutera det som vi sa ja till att ha ett event med Yiannopoulus” står det i inlägget.

ARTIKELN HANDLAR OM