Polisens uppmaning till lyxbilsägare: ”Göm nycklarna”

1 av 7
NYHETER

De senaste nätterna har flera lyxbilar stulits i Stockholmsområdet.

Tillvägagångssättet pekar mot den förrymde 16-åringen som tidigare dömts för liknande fall, uppger polisen som även klassar ynglingen som ”väldigt farlig”.

– Vi vill uppmana de som har stöldbegärliga bilar att tänka sig för, säger Anders Jacobsson vid Järfällapolisen.

I tisdags skrev Aftonbladet om den 16-årige killen från västra Stockholm som är efterlyst över hela landet efter att ha rymt från ett ungdomshem i Värmland.

Polisen tror att 16-åringen – som dömts för flera bilstölder – uppehåller sig i Stockholm. Och under hans tid på rymmen har flera lyxbilar stulits i Stockholmstrakten.

I Järfälla, Saltsjöbaden och Segeltorp har boende drabbats av inbrott i sina bostäder de senaste nätterna, uppger polisen.

Gärningsmannen eller gärningsmännen har sedan stulit bilnycklar från hallen och försvunnit med dyrgripen som stått parkerad utanför.

”Värda en halv miljon och uppåt”

Tillvägagångssättet uppges vara identiskt med de fall som 16-åringen tidigare dömts för.

– Det är vad man kan skulle kalla för lyxbilar. Bilarna som stulits är värda en halv miljon kronor och uppåt och har försvunnit från olika delar av Stockholm. Det är hans tillvägagångssätt och vi misstänker att han med stor sannolikhet är inblandad i det här, säger Anders Jacobsson.

Nu vill polisen göra lyxbilsägare extra uppmärksamma.

– Vi vill uppmana de som har stöldbegärliga bilar att tänka sig för. Tänk på var ni har nycklarna, lägg dem inte i hallen. Göm helst nycklarna om det går, säger Jacobsson.

Vansinnesfärd på E4

16-åringen befann sig på ungdomshemmet i Värmland dömd för att mellan juni-november 2015 bland annat ha stulit flera lyxbilar. 

Den mest uppmärksammade händelsen inträffade i augusti då 16-åringen – under en stöldturné som varade mellan juni-november – körde en stulen Lexus mot enkelriktat på E4 i Stockholm och tvingade en polis att köra ned i diket för att undvika att bli påkörd. Delar av vansinnesfärden, med en topphastighet på 229 km/h, filmades från en polishelikopter.

På grund av ynglingens körsätt klassas han som väldigt farlig av polisen. 

– Han utsätter sig själv och allmänheten för livsfara när han kör bil. Och i det senare skedet utsätter han kollegorna som ska gripa honom för fara för han kör ju på dem om han får chansen, har Jacobsson tidigare sagt till Aftonbladet.

”Våldskapaciteten ökar för varje rymning”

Men polisen har även noterat en ökad våldskapacitet utanför förarsätet. Förra sommaren tankade han en stulen Volvo på en bensinmack. En anställd på macken kände igen honom från tidigare bensinstölder och gick ut tillsammans med en anställd för att hålla kvar ynglingen i väntan på polis.

När 16-åringen insåg att han skulle bli kvarhållen flög han på en av de anställda, enligt åtalet.

– Hans våldskapacitet ökar för varje rymning han gör. Han tycker inte det är så kul att bli gripen och gör allt för att inte bli det. Men än så länge har vi inte sett att han haft handeldvapen eller något sådant. Vapnet han använder är sin bil, säger Anders Jacobsson.

ARTIKELN HANDLAR OM