AFTONBLADET AVSLÖJAR: Så länge fördröjdes utryckningen när mannen dog

1 av 4

avNiklas Svahn, Hans Österman

NYHETER

Räddningstjänst och ambulans kunde inte komma fram till en lägenhetsbrand i Uppsala – eftersom några kastade sten och satte eld på bilar. En man dog i branden.

Nu kan Aftonbladet avslöja att insatsen fördröjdes 13-15 minuter på grund av oroligheterna.

– Det går inte att veta om det hade räddat mannens liv. Men tid är viktigt i de här fallen och det är en avsevärd fördröjning, säger Anders Ahlström, brandchef i Uppsala.

Polisen har förstärkt sin närvaro i stadsdelarna Gottsunda och Valsätra i Uppsala efter de senaste nätternas händelser. Kravallpolis med hjälmar och sköldar har patrullerat gatorna efter att ett tiotal bilar stuckits i brand, blåljuspersonal mötts av stenkastning och en molotovcocktail kastats mot en buss.

Ingen person har kommit till skada. Men under natten till lördag dog en man i en lägenhetsbrand på en adress i Valsätra. Branden har enligt polisen ingen koppling till de övriga oroligheterna polisen, men på grund av stenkastningen och andra utryckningar fördröjdes insatsen.

Polisen måste säkra området

Nu kan Aftonbladet avslöja att insatsen fördröjdes med 13-15 minuter på grund av oroligheterna.

Efter samtal med Uppsalas brandchef Anders Ahlström som under dagen gått till botten med insatsen kan vi presentera händelseförloppet minut för minut:

Klockan 01.57: Larmet kommer in till 112 från boende i lägenhetshuset. Uppringaren talar om "röklukt i trapphuset".

Klockan 02.00: SOS Alarm skickar, efter samtal med uppringaren, vidare larmet till räddningstjänsten.

Det är efter detta fördröjningen uppstår. Brandkåren är medveten om oroligheterna i området och åker inte direkt till adressen. I stället tar de kontakt med polisen för att försäkra sig om att få skydd under utryckningen.

Klockan 02.08: Brandkåren har en anteckning att patrullerna är på väg fram med poliseskort. De sista 400 metrarna fram till huset fick brandbilarna stöd av fotpatrullerande poliser med sköldar.

Klockan 02.20: Brandkåren är framme på adressen.

– Det kan vi se på sekunden efter man ändrar status genom en knapptryckning från brandbilen, säger Anders Ahlström.

Tog mer än dubbelt så lång tid

Normalt hade det tagit brandkåren 5-7 minuter att komma fram till lägenhetshuset, enligt Anders Ahlström. Nu tog det alltså 20 minuter (räknat från 02.00 då larmoperatören larmade ut ärendet till brandkåren).

Det ger en fördröjning på 13-15 minuter.

– Man kan inte säga om det hade räddat mannens liv. Men tid är viktigt i de här fallen och det är en avsevärd fördröjning, det är det.

När brandkåren kommit fram tog det sex minuter att lokalisera lägenheten där det brann. Enligt brandkårens anteckningar bröts dörren till lägenheten upp klockan 02.26.

– Det var svårt att hitta den, men till slut gick det, säger Anders Ahlström.

Branden i lägenheten var då redan på väg att avta i intensitet. Mannen hittades klockan 02.35 enligt brandkårens anteckningar.

– Men det är lite osäkert om det är den exakta tidpunkten. Patrullerna på plats jobbar ju först, sedan rapporterar de in till stationen när de har tid, säger Anders Ahlström.

Mannen fördes till Akademiska sjukhuset i Uppsala men hans liv gick inte att rädda.

Anders Ahlström kan hittills inte se att någon i räddningskedjan fattat felaktiga beslut.

– Larmet kommer in som ”röklukt i trapphuset”, inte som ”lägenhetsbrand”. Då hade vi agerat annorlunda. Man ska också vara medveten om att det hade varit oroligt i området i fyra timmar med bränder och stenkastning.

Äldre man med rullator

Jawad Kerim, 33, bor i samma trappuppgång som den döde mannen och han låg i sängen när hans fru kände av röklukten.

– Jag kollade i vår lägenhet först och hittade inget där så jag gick ut på balkongen och pratade med grannen. Sedan gick jag ut i trapphuset och det luktade jättemycket, och då knackade jag på dörren till en massa grannar, även hans dörr. Han kunde ju inte gå, han hade en rullator med sig hela tiden, säger Jawad Kerim.

När lukten blev så pass intensiv i trapphuset ringde grannen 112.

– Brandkåren kom inte direkt på grund av de här idioterna som bränner saker, säger Jawad Kerim.

Han uppskattar att det dröjde mellan 20 och 30 minuter innan brandkåren kom fram – vilket stämmer med brandkårens tidsloggar.

ARTIKELN HANDLAR OM