Nämndemännen utesluts ur Centerpartiet

Nämndemännen Hasan Fransson och Ebtisam Aldebe låg bakom den uppmärksammade domen i Solna tingsrätt, där en man friades från hustrumisshandel.

Nu utesluts de båda ur Centerpartiet.

– Skälet är att när vi tagit del av vad de framfört i samband med domen så strider det helt och hållet med de värderingar som Centerpartiet har, säger partisekreterare Michael Arthursson till Aftonbladet.

Ebtisam Aldebe och Hasan Fransson fällde avgörandet i den uppmärksammade domen från Solna tingsrätt, i vilken en man friades för misshandel av en kvinna. I domskälen framför rätten att den misshandlade kvinnan inte gick att lita på eftersom hon inte var från en ”bra familj” och att det dessutom inte är ovanligt att kvinnor ljuger om hot och våld.

Nu väljer Centerpartiet att utesluta både Aldebe och Fransson, efter att tidigare under dagen inlett ett uteslutningsärende mot nämndemännen.

– Partistyrelsen fattade beslut i dag att med omedelbar verkan utesluta de här två personerna, säger partisekreteraren Michael Arthursson.

Vilka skäl anger ni för uteslutningarna?

– Skälet är att när vi tagit del av vad de framfört i samband med domen så strider det helt och hållet med de värderingar som Centerpartiet har.

Aldebe har tidigare varit i blåsväder när hon i SVT hävdade att svenska lagar ska anpassas för muslimer som lever i Sverige, till exempel gällande skilsmässa. Hon ville även att den svenska arvsrätten skulle anpassas efter muslimsk sed.

Borde ni ha agerat tidigare mot henne?

– Det är mycket möjligt att vi skulle ha gjort det. Det finns skäl att granska om skulle ha agerat tidigare, säger Michael Arthursson.

Hur ska ni i framtiden kunna säkerställa att era medlemmar har Centerpartistiska värderingar?

– Vi har planerat in efter valet att ha ordentliga utbildningar och genomgångar för alla de förtroendevalda som väljs in i de olika valen. Vi måste också se över rutiner och processer för att säkerställa att man verkligen står för centerpartistiska värderingar om man ska representera Centerpartiet.

Partiledaren Annie Lööf har tidigare under dagen kallat skrivningarna i domen för ”hårresande” och ”förfärliga”.

Hasan Fransson meddelade tidigare under måndagen att han hoppar av samtliga politiska uppdrag samt uppdraget som nämndeman.

Publisert:

LÄS VIDARE