Misstänkta terrorister gripna i Brasilien

NYHETER

Tio personer har gripits misstänkta för att ha planerat terrorattentat vid OS i Rio de Janeiro. Ytterligare två har frihetsberövats mer tillfälligt, av brasiliansk polis.

– En av dem hade kontakt med en illegal vapen-sajt i Paraguay för att köpa en AK-47, en automatkarbin, säger justitieminister Alexandre de Moraes.

De misstänkta terroristerna uppges ha kopplingar till Islamiska staten, rapporterar O Globo.

Enligt den brasilianska tidningen har de  tio gripna personerna rekryterats av terrorsekten IS över internet. Gripandena gjordes i São Paulo och Paraná i landet och en av de gripna ska vara under 18 år.

Gruppen ska ha planerat att genomföra terrordåd under olympiska spelen som inleds 5 augusti i Rio de Janeiro. De ska också ha diskuterat vapeninköp i de konversationer som polisen kommit över och som lett till att personerna kunde gripas.

Skulle köpa automatvapen

De gripna personer var kända av den federala polisen sedan tidigare.

Justitieminister Alexandre de Moraes uppger att de misstänkta terroristerna bland annat använt meddelarappen Whatsapp för att kommunicera.

– De skulle börja träna kampsport och skaffa ammunition och vapen som de tänkte använda för att genomföra ett dåd, säger han på en pressträff i huvudstaden Brasilia, enligt AFP.

– Det här var på gång. En av dem hade kontakt med en illegal vapen-sajt i Paraguay för att köpa en AK-47, en automatkarbin.

Dåligt organiserad terrorcell

Alexandre de Moraes beskriver gruppen som en amatörmässig och dåligt organiserad terrorcell. Enligt honom har alla i gruppen inte träffat varandra. Personerna ska heller inte ha haft någon direktkontakt med IS.

– Några av dem svor en lojalitetsed till Islamiska staten via internet, men det ska inte ha förekommit någon direktkontakt, säger justitieministern vid pressträffen.

Omkring 130 polismän deltog i insatsen. Totalt gjordes 19 tillslag.

ARTIKELN HANDLAR OM