Michelle ska vinna valet - men inte bli president

avKerstin Nilsson

1 av 3

Hon är populärare än både Clinton och Trump – och sin egen make.

Nu ska Michelle Obama vinna valet åt Hillary Clinton.

Om hon själv en dag vill bli president?

– Jag satsar allt jag äger emot det, säger en före detta rådgivare till Barack Obama.

USA:s första dam fortsätter sitt segertåg genom delstaterna.

Fler och fler kommer för att höra henne – och fler och fler älskar henne.

Med två veckor kvar till valet finns redan en segrare.

Det är varken Donald Trump eller Hillary Clinton.

Det är – högst oväntat – Michelle Obama.

Ska säkra segern

Som inte ens är politiker och den enda av dem som inte ens vill bli president, utan tvärtom – hennes högsta önskan är att lämna Vita Huset och leva ett alldeles vanligt liv, eller i alla fall ett mer normalt liv, bortom strålkastarna och det politiska rävspelet, som hon tycker är så tråkigt.

Efter Michelle Obamas uppmärksammade tal i New Hampshire häromvecken – ett tal hon hyllades för inte bara i USA, utan över hela världen och i vilket hon läste lusen av Donald Trump utan att ens nämna hans namn – ses hon nu som den som ska säkra segern åt Hillary Clinton.

– Det var mycket, mycket kraftfullt, säger professor Myra Gutin, expert på just USA:s första damer vid Rider University i New Jersey till BBC.

– Vi har verkligen aldrig sett en första dam gå ut och driva kampanj för en annan kandidat med samma entusiasm och engagemang, som fru Obama har visat.

Tusentals kom

I torsdags talade hon igen – den här gången i Arizona, där Hillary behöver stöd.

Och i stället för hundratals åhörare kom den här gången tusentals. Tre gånger så många journalister och fotografer kom och varje ord, varje minspel noterades, filmades och sändes ut.

– Det finns ingen så effektiv som hon, säger Jen Palmieri, Hillary Clintons kommunikationsdirektör, till The Washington Post.

– Som någon som inte håller på så mycket med politik har hon stor trovärdighet när hon väl talar och väljer att bli involverad.

Nu grunnar Hillary Clintons kampanjledare vart de ska sända henne under de drygt två veckor som återstår.

Ännu har de inte bestämt var hon ska tala – hon behövs både för att vinna nya väljare, som för att säkra de som brukar hålla på demokraterna.

– Hon är inte en del av "hästkapplöpningen", hon är inte en del av spelet, säger Jen Palmieri om Michelle Obama.

Fortsätter sitt korståg

I Arizona fortsatte hon sitt korståg mot den "onämnbare" Trump – men talade också om hopp och förändring, precis som hennes make gjorde under sin presidentkampanj.

Michelle Obama är en lika god retoriker och talare som han – det är experterna rörande överens om och det är hon själv som bestämmer vad hon ska säga.

– Ingen kommer och säger åt henne vad hon behöver säga, säger en av hennes medhjälpare till The Washington Post.

Hon har också en värme och är en oslagbar kombination av skörhet, finess – och styrka, som Hillary Clinton aldrig kan matcha, hur mycket hon än försöker.

Än mindre Donald Trump.

Talar från hjärtat

Leonard Steinhorn, professor i offentlig kommunikation vid vid American University i Washington DC, hyllar hennes "avväpnande kvalitet".

– Hon är inte rädd att tala från hjärtat och dra paralleller från vad hon själv känner till vad många människor känner, säger han till BBC.

Hon är dessutom populärare än både Hillary och Trump, sin make – och de båda politiska partierna.

Enligt en undersökning av NBC-Wall Street Journal förra veckan gillar sex av tio amerikaner henne.

Det är ett mycket gott betyg.

Utdraget farväl

Allt fler vill nu se henne som president istället – om fyra år.

Det lär tyvärr inte hända – om Michelle Obama inte kommer på bättre tankar de närmaste åren.

Just nu håller folket på att ta ett utdraget farväl av presidentparet – och de av folket.

– Folk frågar mig hela tiden om jag tror att hon kommer att kandidera för presidentposten någon gång, sa David Axelrod, en tidigare erfaren rådgivare till Barack Obama i amerikansk radio häromdagen.

Och hans svar är tvärsäkert:

– Jag skulle satsa allt jag äger mot det scenariot.

– Hon är inte någon som gillar politik överhudtaget. Och jag tror inte att hon är där ute nu som en politisk figur. Hon är ute där därför att hon har så starka känslor över det val som nu bjuds, sa David Axelrod till den konservative radioprofilen Hugh Hewitt.

Jämförs med Jackie

Nej, alla är övertygade om att Michelle Obama med glädje lämnar Vita Huset – ett ställe hon helst inte hade velat vara på eller i överhuvudtaget, om hon hade fått välja själv.

– Ärligt talat tror jag att hon kommer att bli jätteglad över att få tillbaka sitt liv och dra sig tillbaka lite från offentligheten när det här är över, sa Axelrod.

Men – kanske slipper hon aldrig offentligheten.

Vanligtvis följer inte rampljuset presidentfuarna sedan de lämnat Vita Huset.

Men det finns undantag, som Jackie Kennedy, Eleanor Roosevelt och – inte minst – Hillary Clinton, som alla fortsatte vara starka krafter i samhället.

Kanske är Michelle Obama en av dem, tror Katherine Jellison, historieprofessor vid Ohio University, som har fördjupat sig i USA:s första damer genom tiderna.

Skriver sina memoarer

– Eftersom Michelle Obama har varit en sådan "Megawatt" första dam, kan hon vara ett av de här undantagen. Hon är en celebritet.

– Hon kan ha en lång "efter-Vita Huset-persiod", då hon förmodligen kommer att fortsätta några av sina nuvarande projekt, och hon har politiska färdigheter, även om hon förnekar att hon vill ha den rollen själv, säger Jellison till The Washington Post.

Michelle Obama har själv sagt att hon som advokat vill fortsätta att arbeta för flickor - och det finns mycket som talar för att hon kommer att bli en kraft inom det kulturella livet.

Och trots allt finns det något att se fram emot för dem som kommer att sakna Michelle Obama i Vita Huset.

Hennes memoarer.

Hon har redan börjat skriva dem.

ARTIKELN HANDLAR OM