Anna Hagwall bekräftar att SD vill utesluta henne

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 3
Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson.

NYHETER

Sverigedemokraternas riksdagsledamot Anna Hagwall bekräftar Aftonbladets uppgifter om att partiledningen vill utesluta henne. Det skriver Dalarnas Tidningar.

– Partiledningen har delgivit mig att ett uteslutningsärende har startats, säger hon till tidningen.

Anna Hagwall fick i början av oktober hård kritik efter en motion hon skrivit. Hon föreslog att presstödet till lokaltidningar borde slopas för att minska ägarkoncentrationen inom media. För Aftonbladet motiverade hon motionen med att ”ingen familj, etnisk grupp eller företag ska få äga mer än fem procent av media”.

Aftonbladet avslöjade i fredags att Anna Hagwall kommer att uteslutas ur Sverigedemokraterna, på direkt order av partiledare Jimmy Åkesson, förutsatt att hon inte lämnar frivilligt.

”Hörde att det var uppståndelse”

Nu bekräftar Anna Hagwall själv Aftonbladets uppgifter.

– Hörde att det var uppståndelse kring mig igen. Partiledningen har delgivit mig att ett uteslutningsärende har startats, säger hon till Dalarnas Tidningar.

Hon informerades om beslutet i ett brev från partiledningen tidigare i veckan.

Anna Hagwall accepterar inte partiets inställning, enligt Dalarnas Tidningar.

– Jag kommer att besvara brevet och kämpa för min heder. Jag vet inte hur det slutar.

Kritiken mot Anna Hagwall, efter motionen och hennes uttalanden i Aftonbladet, handlade om att hon spred en antisemitisk myt. SD:s gruppledare Mattias Karlsson förklarade då att partiet inte stod bakom hennes uttalanden och att agerandet skulle ”få konsekvenser för hennes framtida verksamhet inom partiet och i riksdagsarbetet”.

Lämnar politiska uppdrag

Några dagar efter kritikstormen meddelade partiet att Anna Hagwall lämnar flera av sina politiska uppdrag – sina poster som ordinarie ledamot av skatteutskottet, ersättare i näringsutskottet samt posten som intern gruppledare för partiets skattepolitiska grupp.

Hon sitter kvar på sin stol i riksdagen. Men målet för partiledningen är, enligt Aftonbladets uppgifter, att Anna Hagwall ska lämna partiet frivilligt och med det även överge sin riksdagsplats.

Publicerad: